index STOXX 600

Na europskim burzama blago porasle cijene dionica

23.06.2021 u 11:54

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, nakon poruke čelnika Feda da se neće žuriti s povećanjem kamata, bez obzira na jačanje inflacije

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks gotovo nepromijenjen, na 7.089 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 15.622 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 6.609 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ostao gotovo nepromijenjen, na 28.874 boda.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Tržište se smirilo nakon što je znatno palo prošloga tjedna, kada je američka središnja banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

Jučer je u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je namjera središnje banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

„Pričekat ćemo aktualne pokazatelje o inflaciji ili drugim neravnotežama”, kazao je Powell.

To je ponešto umirilo ulagače.

„Tržište je prošloga tjedna uhvaćeno nespremno, što se tiče Fedovih poruka. Svi su bili iznenađeni signalima o kamatama i sada prilagođavaju svoje pozicije”, kaže Andrew Mies, direktor u tvrtki 6 Meridian.

Ovih dana pažljivo će se pratiti komentari dužnosnika Feda, koji bi mogli signalizirati priprema li se smanjenje programa otkupa obveznica.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će Fed u kolovozu ili rujnu najaviti strategiju smanjenja programa kupnje obveznica, a da će stvarno smanjenje kupnji početi provoditi početkom iduće godine.

A to bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike jer sa snažnim oporavkom gospodarstva inflacijski pritisci rastu snažnije nego što se očekivalo.

„Smanjenje programa otkupa obveznica na prelazu godine čini mi se vrlo vjerojatno, s obzirom na trenutnu situaciju”, kaže Tom Porcelli, ekonomist u tvrtki RBC Capital Market