TRŽIŠTE KAPITALA

Zagrebačka burza: Indeksi otvorili tjedan u crvenom, HT i dalje u fokusu ulagača

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je novi trgovinski tjedan otvorilo u negativnom teritoriju, indeksi su zaključili s negativnim predznakom, a u fokusu ulagača zadržale su se dionice Hrvatskog Telekoma. Oba dionička indeksa, CROBEX i njegova šira inačica CROBEXplus oslabili su 0,6 posto, dok je uži tržišni indeks CROBEX10 izgubio 0,5 posto na vrijednosti

Dionice Hrvatskog Telekoma su ostale u fokusu investitora, s obzirom da je od ukupno prikupljenih 18,2 milijuna kuna prometa, četiri petine prometa upravo generirano u blok trgovanju tom dionicom. U redovnom trgovanju niti jedno izdanje nije prikupilo milijunski promet, a najviše se trgovalo povlaštenim izdanjem Adrisa, koje je na prometu od 676 tisuća kuna oslabili 0,5 posto.

Od aktivnijih izdanja, najveći pad cijene su zabilježile dionice Petrokemije, čija je vrijednost potonula 2 posto, a slijede je dionice Končar Elektroindustrije i AD Plastika, s padom cijena od 1,3 posto i 1 posto.

S druge strane, titulu dobitnika dana je pokupila dionica Jadroplova, koja je izvijestila da je podmirila sve obveze prema Alterna Capital Partners novim zaduženjem nakon čega joj je cijena skočila 24,7 posto. Dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Dalekovoda i Optima Telekoma, koje su ojačale redom 11,1 posto i 2,1 posto, ali uz znatno niže promete.

Dobitnik dana: Jadroplov +24,65% 35,40

Gubitnik dana: Petrokemija -2,00% 49,00

CROBEX: -0,56% 1.981,15