fond solidarnosti

Možemo li produljiti rok za europski novac za obnovu od potresa? 'To nije realno, ali postoji drugi put'

Bionic
Reading

Može li i s kakvim će argumentima Hrvatska zatražiti produljenje roka za povlačenja novca iz europskog Fonda solidarnosti? Hrvatski eurozastupnik iz redova pučana objašnjava kako nije realno da će se promijeniti rok za Hrvatsku

Hrvatskoj Vladi stiglo je pismo iz Europske komisije vezano uz ideju da nam se produlji rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, pa ćemo morati vratiti dio od 5,1 milijardu kuna jer ih nećemo stići potrošiti do lipnja.

U dopisu tako piše kako je jasno da pravila Fonda solidarnosti nalažu da nema ni razmatranja produljenja roka od 18 mjeseci za iskorištavanje sredstava od dana kada nam je novac isplaćen i kako je krajnji rok za to 17. lipnja.

'Nije realno da će se rok od 18 mjeseci produžiti. Ali postoji drugi put', rekao je hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler novinarima u Bruxellesu.

Ističe se kako nije realno da će se uredba promijeniti zbog Hrvatske jer je za to potrebna suglasnost Europskog parlamenta, kao i podrška Vijeća država članica. Čak i kad bi se promijenila, ona se, istaknuto je, ne bi odnosila retroaktivno, ali postoji drugi put.

  • +19
Petrinja godinu dana nakon potresa Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Objašnjavaju da se pred Europsku komisiju planira izići s objašnjenjem da postoji suštinska razlika između sanacije potresa i drugih prirodnih nepogoda, nakon čega je i osmišljen Fond solidarnosti.

Pokušat će se, objašnjeno je, ukazati na to da je potres u Petrinji uzrokovao i štete na objektima u Zagrebu te da 'u tom smislu postoji prostor' kako bi se ova dva potresa povezala, a time rok početka trajanja 18 mjeseci 'pomaknuo'.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.