europska godina mladih

Oči Europe iduće godine bit će uprte u mlade; evo koliko im je novca na raspolaganju i što s njim mogu napraviti

Bionic
Reading

Sve oči iduće godine bit će uprte u - mlade. Eurozastupnici su sa 604 glasa 'za' na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu i službeno 2022. proglasili njihovom godinom. Na taj im način žele, između ostaloga, pomoći osigurati radna mjesta i kvalitetno obrazovanje. Na raspolaganju im je 8 milijuna eura od kojih se za 5 povećava proračun kroz program Erasmus+ dok će se s 3 'podebljati' programa Europske snage solidarnosti. A kako je biti mlad među starijim kolegama kojemu je povjerena jedna od najodgovornijih uloga u Europskom parlamentu te što Europa priprema za mlade iduće godine, u razgovoru za tportal objašnjavaju hrvatski eurozastupnici

S 31 godinom, hrvatskom eurozastupniku Karlu Ressleru (HDZ/EPP) povjerena je jedna od najodgovornijih uloga koju je obnašao neki od hrvatskih europarlamentaraca. Imenovan je najmlađim izvjestiteljem i glavnim pregovaračem za proračun Europske unije 2022. A kako je biti najmlađi među starijim kolegama?

'Bilo je prilično pozitivno. U instituciji kao što je Europski parlament, postoji mali zazor prema mlađim kolegama, možda više prema mlađim kolegicama. Na žalost, to je vjerojatno iskustvo na kojemu Parlament funkcionira godinama. Mladima ne preostaje ništa drugo, pa tako ni meni kada je bio u pitanju europski proračun, nego se izboriti s pokazivanjem vlastitih vještina, argumenata, pripreme i dokazati kako to možeš postići, biti uspješan. Ne treba očekivati da će se nešto dogoditi samo po sebi, nego se moraš izboriti', objašnjava Ressler kako su ga kolege iz parlamentarnih klupa doživjele tijekom pregovara kao najmlađeg među njima.

'Moraš bito svjestan da takve predrasude prema mlađima postoje', dodaje ovaj mladi hrvatski eurozastupnik objašnjavajući kako je ozbiljno shvatio povjerenu funkciju zbog velike odgovornosti, ali da je u cijelom poslu imao i podršku starijih kolega koji su taj posao odrađivali prijašnjih godina.

Upravo mladi naći će se u fokusu Europske unije 2022. Ta je godina službeno proglašena Europskom godinom mladih u kojemu imaju četiri cilja: obnovu pozitivne perspektive za mlade, osnaživanje i podrška mladima, informiranost o mogućnostima koje su im dostupne i usmjeravanje politike prema mladima u svim relevantnim područjima. Sa 604 glasa 'za' na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, mladima će biti na raspolaganju i 8 milijuna eura kroz program Erasmus+ i Europske snage solidarnosti.

Hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić (SDP) član je Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta zaduženog za provedbu programa koji naglašava kako sse proglašenjem Europske godine mladih pokušavaju ublažiti posljedice pandemije Covid-19.

'Ono što će biti ključno jer osigurati da ovo ne ostane samo na floskulama, a to je često situacija kada govorimo o poboljšanju položaja mladih. Europska komisija i države članice moraju iskoristiti ovih 12 mjeseci kako bi donijeli vrlo konkretne odluke koje će riješiti neke od ključnih problema mladih. Tu ističem stambeno zbrinjavanje, nezaposlenost, neplaćeni staž i nepriznavanje rada s mladima', kaže hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić (SDP).

Ovaj hrvatski eurozastupnik smatra kako mladi najbolje znaju što im treba i kako vide Europsku uniju.

'Zalažem se za to da upravljanje cijelim projektom godine, uz nadležne institucije, preuzmu upravo mladi. To znači, prije svega, osigurati da mladi iz svih država članica budu aktivno uključeni, svakako i iz Hrvatske. Naši mladi, predstavnici i organizacije mladih imaju veliko znanje i iskustvo na europskoj razini i taj potencijal se mora valorizirati i iskoristiti', dodao je Matić.

Sadržaj je nastao u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a u okviru kampanje Budućnost Europe.