minus na minus

Može li prosječna hrvatska obitelj preživjeti mjesec bez minusa? Gotovo milijun Hrvata ne može tako

01.09.2021 u 08:50

Bionic
Reading

Bez odlaska u minus, gotovo milijun hrvatskih građana ne može normalno živjeti

Prosječna tročlana obitelj, primjerice, u kojoj suprug radi u poštanskoj djelatnosti i zarađuje prosječno 5830 kuna, a supruga u trgovini i prima 5455 kuna te imaju dijete koje je učenik u osnovnoj školi, prema izračunu sindikata, da bi preživjeli mjesec treba im u prosjeku 10.500 kuna od čega će gotovo polovicu dati za hranu i režije. Ostaje im 785 kuna, ali ne zadugo, piše Dnevnik.hr.

Počinje nova školska godina, pa dodamo li opremu za školu eto minusa od 1000 kuna, još 850 za trošak automobila, tu je i kredit za stan, troškovi u vidu lijekove i dodataka prehrani, odjeće, obuće, izvannastavnih i sportskih aktivnosti … i eto začas debelog minusa.

'Uvijek je to tisuća, dvije, nekoliko tisuća kuna koji bi čovjeku dobro došli, a upravo je to novac koji nemamo', upozorava Sarajko Baksa iz udruge Blokirani za Novu TV.

Hrvatska narodna banka (HNB) predložila je Ministarastvu financija da zakonom odredi da prešutni minus ne smije biti veći od 1.500 kuna te da regulira kamate za to.

'HNB je Ministarstvu financija uputio inicijativu koji je Ministarstvo podržalo. Iako je Zakon o potrošačkom kreditiranju trebao biti mijenjan u procesu uvođenja eura, s obzirom na okolnosti izmjene Zakona se već pripremaju'.

'Banke eventualno umanjenju minusa trebaju pristupiti postupno, svojim klijentima otvoriti mogućnost da se ta umanjenja namire u nekom razdoblju koji im neće činiti problem i na taj način im zapravo ne dovedu u pitanje egzistenciju', istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U odnosu prema bankama građani su uvijek slabiji. Zato ih Vlada mora zaštititi, poručuje predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever. Ističe kako se to propisom treba regulirati na način da se taj udar ne dogodi jer to nije interes banaka jer će gubiti sigurnost klijenata, a nije ni interes države jer će joj se povećati broj blokiranih, smanjiti potrošnja i prihodi od PDV-a te potražnja pa će se to u cjelini osjetiti na gospodarstvu.

Dugoročno rješenje problema života na minus jedino se može riješiti povećanjem plaća i mirovina. Koji je koji minus? Dopušteno prekoračenje je minus koji vam banka dopušta temeljem vašeg ugovora o tekućem računu dok prešutno prekoračenje nadmašuje i stanje vašeg računa i vašeg minusa. Laički rečeno to je minus na minus.

Dopušteni minus je ugovor o kreditu koji štiti potrošača na način da ima ograničenu efektivnu kamatnu stopu, mogućnost vraćanja duga na rate, informacije u svakom trenutku, i za njega se prethodno radi procjena kreditne sposobnosti.

Kod prešutnog minusa toga nema, kao ni ograničene kamatne stope, ni obveze banke da vam omogući plaćanje duga na rate.