uvođenje eura

HNB nabavlja oklopljeno vozilo za 12 milijuna kuna, mora biti neprobojno na metke, nosivosti do 17 tona...

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2021 09:39
  • Objavljeno 04.08.2021 u 09:39
HNB, ilustrativna fotografija

HNB, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) nabavlja oklopljeno trezorsko vozilo vrijedno 12 milijuna kuna koje će se koristiti i za prijevoz novca tijekom zamjene kune eurom, kada će se istodobno povlačiti kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište eurima, piše u srijedu Večernji list

Za taj ograničeni postupak javne nabave s odabranim isporučiteljem HNB će sklopiti ugovor za proizvodnju i isporuku jednog motornog vozila za posebne namjene. Blindirano trezorsko vozilo s bruto težinom u rasponu od 32 do 37 tona mora imati balističku zaštitu kabine i teretnog prostora, odnosno mora biti neprobojan na metke, imati zaštitu od eksplozija i gelera. Korisni teret, odnosno nosivost vozila mora biti minimalno 15, a maksimalno 17 tona. Vozilo na krovu te na desnoj i lijevoj strani mora imati i izlaz za slučaj nužde.

Prema javno dostupnim tehničkim specifikacijama, snaga motora mora biti minimalno 500 konjskih snaga, a vozilo mora imati minimalno dva nepropusna spremnika s odvojenim komandama, a ukupna zapremnina spremnika treba biti najmanje 400, a najviše 600 litara.

U HNB-u objašnjavaju da, sukladno zakonu, organiziraju i osiguravaju redovitu opskrbu novčanicama i optjecajnim kovanim novcem na teritoriju RH. Kažu da trenutno imaju dva specijalna blindirana trezorska vozila, od kojih je jedno nabavljeno krajem 1993., a drugo početkom 2007.

Objašnjavaju da je specijalno vozilo iz 1993. potrebno zamijeniti novim, ali ističu i to da im je novo vozilo potrebno i za prijevoz gotovog novca tijekom zamjene hrvatske kune eurom, kada će se istodobno povlačiti sav gotov novac kune iz optjecaja i opskrbljivati tržište gotovim novcem eura.

Inače, i MUP će nabaviti dva terenska interventna vozila visoke klase za pratnju i osiguranje novčanih sredstava za potrebe HNB-a. Procijenjena vrijednost te nabave iznosi 1,79 milijuna kuna bez PDV-a, piše Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!