UNATOČ USKOKOVOJ ISTRAZI

Mostarski Aluminij ostaje povlašteni kupac struje

20.12.2012 u 18:04

Bionic
Reading

Vlada premijera Zorana Milanovića omogućila je mostarskom Aluminiju privremeni status povlaštenog kupca električne energije

Odlukom je prethodno utvrđen opravdani gospodarski interes Hrvatske. U praksi to znači nastavak proizvodnje za šibenski TLM jer će i dalje moći dobivati jeftiniju sirovinu iz mostarskog Aluminija, a koji će od HEP-a dobivati struju po povlaštenim uvjetima.

Ova odluka stupa na snagu 1. siječnja iduće godine i vrijedi do punopravnog članstva Hrvatske u EU-u, ukoliko ne bude eventualnih nepravilnosti zbog kojih HERA može inozemnom poduzetniku oduzeti povlašteni status.

Prije nepune dvije godine isti poslovni aranžman spasila je Vlada Jadranke Kosor. Spomenuti trojni aranžman je pak, podsjetimo, postao upitan nakon raskidanja trojnog ugovora HEP-a, TLM-a i Aluminija i pokretanja USKOK-ove istrage krajem 2010.

Zbog ugovora o prodaji jeftine struje kojim je HEP navodno oštećen za 600-tinjak milijuna kuna, potpredsjednik Sanaderove vlade Damir Polančec i bivši šef uprave HEP-a Ivan Mravak proveli su nekoliko mjeseci u zatvoru. Istragom je obuhvaćen i bivši premijer Ivo Sanader kojem u ovom slučaju prijeti nova optužnica zajedno s Mravkom. U cijeloj priči nastoji se rasvijetliti i uloga njemačkog Daimlera, značajnog ulagača u Aluminiju. Navodne sumnje u podmićivanje hrvatskih dužnosnika čelnici mostarske tvrtke od izbijanja afere HEP TLM u više su navrata odlučno odbacili.