PRITISAK NA BANKE

Moratorij zatražilo više od 53.000 građana i poduzetnika, a odgoda odobrena za 23.000 kredita

06.05.2020 u 19:56

Bionic
Reading

Premda je model provedbe moratorija na kredite građanima i poduzećima digao puno prašine zbog nepovoljnih uvjeta, brojni poduzetnici i građani, pritisnuti financijskim teškoćama prouzročenim epidemijom koronavirusa, odlučili su zatražiti odgodu otplate kredita kako bi lakše prebrodili trenutačnu situaciju

Prema zadnjim podacima koje smo dobili od Hrvatske udruge banaka (HUB), zahtjev za moratorijem predao je 45.431 građanin i 7934 poduzetnika, a banke su odobrile više od 23.000 odgoda.

Odgodu plaćanja kredita mogu dobiti klijenti koji dokažu da su im se mjesečna primanja osjetno smanjila uslijed gubitka posla ili smanjenja plaće. Prolongacija se odobrava na rok do šest mjeseci, a u konkretnom slučaju razdoblje i ostali uvjeti moratorija preciziraju se u dodatku ugovora o kreditu.

Za vrijeme trajanja moratorija ne naplaćuju se anuiteti kredita, zatezne kamate i ostale naknade, ali se obračunavaju redovne kamate, što povećava ukupne obveze koje dolaze na naplatu nakon moratorija.

Iako se poduzetnici i građani protive obračunu kamata za vrijeme mirovanja kredita, u HUB-u smatraju da su mjere pomoći koje banke pružaju klijentima u skladu s najvišim standardima europskih država.

'Banke u gotovo svim razvijenim državama, poput Austrije, Njemačke i Češke, provode slične modele moratorija, dok u nekim elementima hrvatski model čak i prednjači. Pojedine države, poput Slovenije i Mađarske, odlučile su pitanje moratorija riješiti zakonski, ali i ta rješenja podrazumijevaju obračun redovnih kamata tijekom trajanja moratorija', ističe Zdenko Adrović, direktor HUB-a.

  • +7
Zdenko Adrović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

On smatra da je hrvatski model dovoljno fleksibilan te omogućuje bankama pojedinačni pristup svakom klijentu. Inicijativa SDP-a o jednogodišnjem moratoriju na sve kredite bez obračuna kamata bankama je neprihvatljiva.

'Razumijemo potrebu i ulogu oporbenih stranaka, ali naše mišljenje je da bi se takvim zakonom ugrozilo gospodarstvo Hrvatske u cjelini jer destabiliziran financijski sustav ne bi mogao osigurati podršku izlasku iz krize niti bi imao kapacitet za pomoć onima kojima je to najpotrebnije u ovoj situaciji', ističe Adrović.

Prema njegovu mišljenju, rok od šest mjeseci za većinu klijenata je optimalan u ovom trenutku, dok za građane i poduzetnike koji su najviše pogođeni ovom krizom banke već sada imaju dodatna rješenja i mogućnosti.

Zaprimanje zahtjeva za moratorij na kredite traje do 31. svibnja, a očekuje se da bi u svibnju pritisak na banke mogao oslabiti uslijed popuštanja restriktivnih mjera i oporavka gospodarskih aktivnosti.