STABILNIJI IZGLEDI

Moody's povećao kreditni rejting Srbije s B1 na B3

18.03.2017 u 17:11

Bionic
Reading

Agencija Moody's povećala je kreditni rejting Republike Srbije s B1 na B3, uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, priopćilo je srbijansko ministarstvo financija.

Osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Srbije su uspješno provođenje programa fiskalne konsolidacije, što je omogućilo smanjenje udjela javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP), a provođenjem strukturnih reformi povećana je sposobnost gospodarstva da odgovori na stresove i ubrzan je ekonomski rast, navedeno je na službenoj internetskoj stranici srbijanskog ministarstva.

Pozitivni fiskalni trendovi, kako u obrazloženju navodi agencija Moody's, odrazili su se na deficit opće države koji je u 2016. godini iznosio 1,4 odsto BDP-a, što je - po objašnjenjima ministarstva, 'daleko ispod cilja od četiri posto BDP-a, kako je prvobitno planirano Zakonom o proračunu' za prošlu godinu.

Agencija navodi i da je Srbija 'zabilježila realan gospodarski rast rast od 2,8 posto u 2016.', što predstavlja 'najvišu stopu rasta u proteklih osam godina'.

Prema očekivanju Moody'sa pozitivni trendovi nastavit će se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope gospodarskog rasta od oko tri posto.

Kao jedan od glavnih faktora koji su utjecali na poboljšanje kreditnog rejtinga Moody's je istaknuo 'uspješnu fiskalnu konsolidaciju'.

Srbijansko ministarstvo financija navodi da je 'prvi put od 2005. godine ostvaren proračunski suficit', a smanjen je višegodišnji rast javnog duga koji je na kraju 2016. godine iznosio 74 odsto BDP-a, dok su priljevi u proračun poboljšani rastom naplate prihoda.

'Sudjelovanje prihoda opće države u BDP-u u 2016. godini poraslo je na 44 posto, što predstavlja najvišu razinu od 2007. godine, a ujedno je i iznad prosjeka skupine zemalja s istim kreditnim rejtingom', objašnjava u svom priopćenju srbijansko ministarstvo financija.

Poboljšanju kreditnog rejtinga je, po tim ocjenama, pridonijelo i zatvaranje novih pregovaračkih poglavlja s EU, a rast izvoza, uspješno održavanje stabilnosti cijena i državnih financija 'također su bitni čimbenici u donošenju pozitivne odluke Moody'sa' o unapređenju kreditnog rejtinga Srbije s B1 na B3, priopćilo je srbijansko ministarstvo.