PRED BANKROTOM

Moody's dodatno srezao rejting Agrokora

11.04.2017 u 16:24

Bionic
Reading

Kreditna agencija Moody's dodatno je smanjila rejting Agrokora za jedan stupanj, s Caa1 na Caa2, zadržavajući negativne izglede. Ujedno je podigla vjerojatnost njegova stečaja s Caa1-PD na CA-PD

'Naša odluka da snizimo kreditni rejting Agrokora vezana je za pokretanje procesa restrukturiranja prema hrvatskom zakonu što po našem mišljenju čini bankrot vjerojatnim', naglašava Vincent Gusdorf, viši analitičar Moody'sa.

Snižavanje kreditnog rejtinga uzima u obzir i neizvjesnost oko predstojećeg procesa restrukturiranja i činjenicu da mogućnost namirenja vjerovnika ovisi o brojnim faktorima koji će biti jasniji tijekom vremena.

Krajem ožujka Moody's je već smanjio kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, uz negativne izglede, ocjenjujući da kompanija više nije u stanju podmirivati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

To je već treći put od početka godine da je Moody's smanjio rejting Agrokora, a Standard&Poor's pak početkom travnja snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s 'B-/B' na 'CC'.

To znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede koji odražavaju mišljenje S&P-a da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD', što označava selektivni stečaj.