The Sphere

Monstruozno čudo u Las Vegasu: U industriji zabave sam 40 godina. Ovo je iznad svega...

10.07.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Izgleda poput ogromnog svemirskog broda, crnog i tajanstvenog - sve dok ne padne noć, kada zasvijetli kao da je komad Sunca pao na Zemlju. Dva su to lica monumentalne dvorane u obliku sfere u Las Vegasu čija je izgradnja koštala više od dvije milijarde dolara

Službenog imena - The Sphere at The Venetian Resort - neće za javnost biti otvorena još najmanje tri mjeseca, kada bi je serijom koncerata trebao 'krstiti' legendarni irski bend U2.

S 112 metara visine i 157 metara širine lasvegaška dvorana trenutno je najveća sferna građevina na svijetu.

Njezina cijela vanjska površina je ogroman LED zaslon. Ekran ima površinu od gotovo 54.000 kvadratnih metara i potpuno je programabilan, što znači da može prikazivati što god vam padne na pamet. Za prikaz slike zaduženo je oko 1,2 milijuna LED elemenata sposobnih prikazati do 256 milijuna nijansi boja.

Sferična dvorana ništa manje nije impresivna niti iznutra. Moći će primiti više od 18.000 ljudi. Bit će opremljena s čak 164.000 zvučnika, koji će moći individualizirati iskustvo za pojedine dijelove gledališta. Imat će mogućnost prikaza 4D filmova na svojem sferičnom 16K zaslonu, uz haptičke doživljaje, puhanje hladnog ili toplog zraka pa čak i mirisa.

Iza Sphere stoji američka korporacija MSG Sports, a dvoranu je dizajnirala arhitektonska tvrtka Populous koja je projektirala koncertno sportske arene širom svijeta.

Izvor: tportal.hr

'Ne postoji ništa slično. Svjetlosnim je godinama ispred svega što postoji', rekao je gitarist David Howell Evans poznatiji pod nadimkom The Edge iz U2, navodi CNN.

'Potpuno je zapanjujuće podići pogled i vidjeti što je ispred vas. U industriji zabave sam skoro 40 godina. Nikad nisam vidio ovako nešto. To je van svake ljestvice,' izjavio je Rich Claffey, Sphereov glavni operativni direktor.

Reakcije stanovnika Las Vegasa oko te čudovišne građevine, su podijeljena. Iako su neki zadovoljni što će dvorana obogatiti vizualni identitet grada, drugi se boje svjetlosnog onečišćenja.

Gigantska sfera u Las Vegasu nije jedina koju tvrtka MSG želi sagraditi. Drugu planiraju u Europi, u Londonu. Za razliku od Amerikanaca, Englezi ne gledaju tako ravnodušno prema njoj. Dapače, razvio se snažan otpor protiv ostvarenja projekta.

Objekt u Londonu će biti milijardu dolara jeftiniji od američkog, ali će primiti čak 21 tisuću gledatelja. Londončani isto strahuju od svjetlosnog zagađenja reklama, koje će se od jutra do sutra emitirati na njezinih milijun dioda emitirati.

  • +10
The Sphere Izvor: Profimedia / Autor: JA / Everett / Profimedia

Konstatiraju i da će kugla koja se planira izgraditi nedaleko olimpijskog stadiona, dovesti do problema sa snom stanovnika tog kvarta, da će dekoncentrirati vozače i poremetiti gradski promet.

'To je neetička monstruoznost. To je sjajan koncept, ali je na potpuno krivom mjestu. To je još jedan primjer kako korporacije stječu profit na račun zajednica', izjavio je jedan Londončanin za Guradian.

Usprkos tome MGM je uspio ishoditi dozvole za pokretanje projekta od nadležnog gradskog ureda.