Icon of the Seas

Najveći kruzer koji je svijet ikad vidio nudit će čuda, interes za plovidbu ogroman

03.07.2023 u 17:43

Bionic
Reading

Izgradnja najvećeg broda za krstarenje na svijetu je pri kraju. Icon of the Seas tvrtke Royal Caribbean čelični je gorostas dugačak 365 metara s bruto tonažom od 250.800 tona. Gradi se u brodogradilištu Meyer Turku u Finskoj. Nakon prve testne plovidbe brod se vratio u škver na uređenje unutarnjih prostora

Kad zaplovi karipskim vodama u siječnju 2024., Icon of the Seas primit će oko 7600 putnika i 2350 članova posade. Brod ima 20 paluba sa sedam bazena i šest vodenih tobogana, a tvrtka Royal Caribbean tvrdi da je zbog toga najveći vodeni park na svijetu. Trenutni nositelj titule najvećeg broda za krstarenje još je jedno plovilo iz flote Royal Caribbeana, Wonder of the Seas, koji je svoje inauguracijsko putovanje imao prošle godine, a nešto je manji s 362 metara dužine i sa 'samo' 18 paluba.

Royal Caribbean predstavlja Icon of the Seas kao evolucijski vrhunac krstarenja što sjedinjuje najnoviju tehnologiju i 50 godina iskustva tvrtke. Brod će imati 2805 putničkih kabina i javne prostore koji će se prostirati na osam 'kvartova', od zabavnih zona, preko prostora posvećenog djeci, do posebne zone za deluxe smještaj. Zabavi putnika pridonijet će nova jedinstvena kupola na prednjem dijelu broda, kao i šest tobogana, sedam bazena i devet vrtloga u zabavnom parku. Kruzer će, osim toga, imati ukupno 40 barova i restorana.

Izvor: tportal.hr

Icon of the Seas također je prvi brod Royal Caribbeana koji pokreću ukapljeni prirodni plin (LNG) i tehnologija gorivih ćelija, kao dio okretanja tvrtke čistoj energiji. Trup je opremljen sustavom podmazivanja zrakom kako bi se smanjilo trenje te cijelom njegovom dužinom ispušta milijune mikroskopskih mjehurića, a brodski sustavi uključuju mogućnost hvatanja otpadne topline za iskorištavanje i prenamjenu viška topline motora.

Tehnologije strojnog učenja optimizirat će rute plovila za maksimalnu operativnu učinkovitost. Royal Caribbean također je naručio dva sestrinska broda Icon of the Seas od Meyer Turkua. Drugi iz serije trebao bi biti isporučen u drugom tromjesečju 2025., a treći brod u drugom tromjesečju 2026. godine.

  • +6
Icon of the Seas Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Royal Caribbean International

Iz tvrtke se hvale da je buking za Icon of the Seas rekordan i da je to 'doslovno najuspješnije lansiranje novog proizvoda u povijesti'. Tvrtku Royal Caribbean osnovale su 1968. godine tri norveške brodarske kompanije, a sjedište joj je u Miamiju na Floridi. Od siječnja 2022. upravlja s 26 brodova, uz još četiri naručena plovila.