mađarski naftaš

MOL i švicarski Meraxis najavljuju suradnju na proizvodnji plastike

08.09.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Mađarska naftna i plinska grupa MOL najavila je u utorak suradnju sa švicarskom grupom Meraxis na proizvodnji reciklirane plastike u sklopu dugoročnog plana koji bi joj trebao osigurati poziciju vodeće kemijske grupe u srednjoj i istočnoj Europi. Cilj je strateškog partnerstva razvoj i proizvodnja visokokvalitetnih smjesa od recikliranih materijala i njihova distribucija diljem svijeta, navodi se u priopćenju.

'Cilj nam je iskoristiti objedinjeno znanje naše dvije kompanije kako bismo podmirili sve veću potražnju za visokokvalitetnim plastičnim reciklatima u automobilskoj, građevinskoj i ambalažnoj industriji“, rekao je glavni direktor švicarske tvrtke Stefan Girschik.

Potencijal reciklata u proizvodnji visokokvalitetnih plastičnih proizvoda ni izbliza nije u cijelosti iskorišten, naglasio je Girschik. Meraxis će nabavljati visokokvalitetni reciklirani materijal koji će se miješati s MOL-ovim djevičanskim poliolefinskim smolama a njemačka tvrtka Aurora Kunststoffe proizvodit će novi portfelj proizvoda.

Za MOL je proizvodnja reciklirane plastike "važan smjer za naše transformacijsko putovanje prema poziciji vodećeg igrača u kemijskoj industriji na području srednje i istočne Europe", istaknuo je zamjenik direktora MOL Grupe za preradu i prodaju Gabriel Szabó.

"Budući da se propisi i zahtjevi klijenata stalno mijenjaju, MOL Grupa identificirala je važnost korištenja recikliranih materijala bez obzira na to o kojoj se industriji radi", dodao je Szabo.

MOL je počeo proizvoditi reciklirane plastične spojeve nakon preuzimanja tvrtke Aurora Kunststoffe u studenom 2019. a strategijom “Enter Tomorrow 2030” zacrtao je prijelaz iz tradicionalnog poslovanja s fosilnim gorivima na portfelj petrokemijskih proizvoda veće dodane vrijednosti.

Mađarska tvrtka želi se pozicionirati kao "tržišni predvodnik na području recikliranja i proizvodnje reciklirane plastike u srednjoj i istočnoj Europi", stoji u priopćenju.

Švicarska kompanija bavi se distribucijom umjetnih materijala a njezini godišnji prihodi premašuju dvije milijarde eura.