podrška radnicima

Radnička fronta o sisačkoj Rafineriji: Ćorić daje izjave o otkupu dionica Ine od MOL-a, dok su istovremeno hrvatski članovi Uprave Ine složili liste za otkaze

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2020 11:43
  • Objavljeno 25.08.2020 u 11:43
Rafinerija nafte Sisak

Rafinerija nafte Sisak

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Radnička fronta (RF) uputila je u utorak podršku radnicima sisačke rafinerije koji će od 1. listopada dobiti otkaze i pozvala ostale radnike u Hrvatskoj da se solidariziraju s radnicima rafinerije

"Od radnika rafinerije Sisak stigao nam je dokument koji je označen kao poslovna tajna, u kojem se nalaze imena ljudi koji će dobiti otkaz", navodi RF u priopćenju.

Radnici upozoravaju da će s 1. listopadom krenuti skoro 250 otkaza, iako je premijer Andrej Plenković obećavao da se rafinerija u Sisku neće zatvoriti te da će radnici ostati raditi u novom industrijskom centru i biorafineriji u Sisku.

"Ministar Tomislav Ćorić daje izjave o otkupu dionica Ine od MOL-a, dok su istovremeno hrvatski članovi Uprave Ine složili liste za otkaze", navodi RF i najavljuje da će uputiti pismo Ćoriću, Plenkoviću, sindikatima, članovima Nadzornog odbora i svima uključenima u slučaj te postaviti pitanje zašto se na ovaj način gasi sisačka rafinerija i bez kriterija daju otkazi njenim radnicima.

Šutnja sindikata i braniteljskih udruga također govori puno, radnici smatraju da mnogi od njih šute jer njihova imena nisu na spisku za otkaz. Radnicima dajemo punu podršku, te ćemo u njihovoj borbi za radnička prava stati beskompromisno uz njih i sudjelovati u svakoj točki te borbe, poručuje RF.

Iz Ine su u ponedjeljak potvrdili da su "pokrenute organizacijske promjene s obzirom na okolnosti poslovanja te se očekuje da će restrukturiranje obuhvatiti do maksimalno 250 zaposlenika" u organizacijskim jedinicama u kojima je, zbog promjene okolnosti poslovanja, smanjen opseg aktivnosti te je potreban manji broj izvršitelja.

Kako se ističe u odgovoru, točan broj bit će poznat nakon što se iscrpe sve ostale mogućnosti, poput potencijalnog razmještaja radnika na druga radna mjesta unutar Ina Grupe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!