MEĐUNARODNI POSTUPAK

MOL digao novu tužbu protiv Hrvatske zbog sporne naknade

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2022 09:50
  • Objavljeno 16.11.2022 u 09:50
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gabriel Preda / Alamy / Alamy / Profimedia

Mađarski MOL je protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu, u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, piše u srijedu Jutarnji list.

Navode da je podizanje naknade za ugljikovodike MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da smo s MOL-om u novome sporu je "Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska - trgovačka arbitraža", koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo.

- Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika - navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.

U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču. Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!