plinsko poslovanje

Javio se MOL: Osim u Republici Hrvatskoj, svi sudovi i istražna tijela došli su do istog zaključka da se korupcija nije dogodila

13.10.2022 u 18:14

Bionic
Reading

Nakon što je švicarski sud odbacio zahtjev Hrvatske za revizijom arbitraže o INA-i, o svemu se oglasio i mađarski MOL

Priopćenje mađarskog MOL-a RTL prenio je u cjelosti:

'Savezni vrhovni sud Švicarske odbacio je svojom presudom od 11. listopada 2022. zahtjev Hrvatske za revizijom u odnosu na odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u sporu između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske, te dodijelio 250.000 švicarskih franaka MOL-u. Slično kao i 2017., Savezni vrhovni sud je svojom odlukom od 11. listopada 2022. potvrdio legalnost UNCITRAL-ove odluke, ne ostavljajući mogućnost revizije.

Temeljem odluke Suda, sporazumi između MOL-a i Vlade Republike Hrvatske koji se odnose na korporativno upravljanje Inom (uključujući Prvu izmjenu i dopunu ugovora o međusobnim odnosima dioničara, Glavni ugovor o plinskom poslovanju, kao i Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju potpisan 2009. godine) ostaju na snazi i obvezujući za Republiku Hrvatsku i MOL.

U odluci UNCITRAL-a iz 2016. jasno je navedeno kako nije bilo moguće utvrditi korupciju tijekom stjecanja prava na upravljanje Inom. Osim u Republici Hrvatskoj, svi sudovi i istražna tijela došli su do istog zaključka: korupcija se nije dogodila. Kad je riječ o postupcima u Hrvatskoj, čak je i Ustavni sud Republike Hrvatske ustanovio teške povrede prava.

Republika Hrvatska je u veljači 2022. zatražila reviziju UNCITRAL-ove odluke, koja je objavljena u arbitražnom postupku pokrenutom od strane Republike Hrvatske protiv MOL-a 2016. godine. Ta je odluka odbacila hrvatske optužbe za korupciju, utvrdila kako je korporativno upravljanje Inom zakonito te kako MOL ispunjava sve svoje ugovorne obveze. Hrvatska je zahtjev za revizijom temeljila na presudi o korupciji koju je donio Vrhovni sud Republike Hrvatske 2021. godine.

U srpnju 2022., Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud pod Svjetskom bankom sa sjedištem u Washingtonu D.C., donio je svoju konačnu presudu u kojoj se složio s UNCITRAL-ovom odlukom: Republika Hrvatska nije uspjela dokazati navode o korupciji u ovom postupku, a za krunskog svjedoka je utvrđeno kako je posve lišen kredibiliteta. Tijekom devetogodišnje arbitraže, arbitražni sud ICSID je došao do jednoglasne odluke zasnovane na svjedočenjima desetaka svjedoka, kao i desecima tisuća stranica dokumenata. Osim na činjenici kako korupcija nije dokazana, ICSID je presudio u korist MOL-a i o odluci koju je Vlada Republike Hrvatske donijela vezano uz plinski biznis Ine 2014., te dodjelo MOL-u oko 236 milijuna američkih dolara odštete', naveli su.