državna tvrtka

Moguć štrajk u Hrvatskim vodama, sindikalci organiziraju referendum

28.12.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Nakon što je propao pokušaj mirenja Sindikata poljoprivrede (PPDIV) i Uprave Hrvatskih voda, sindikalci najavljuju da će nakon novogodišnjih praznika organizirati referendum o mogućem štrajku u toj državnoj tvrtki

Nakon što je 22. prosinca propao pokušaj mirenja, situacija u Hrvatskim vodama je na korak do štrajka, izjavio je u četvrtak Hini Davor Vrbek, regionalni povjerenik PPDIV-a za sjeverozapadnu Hrvatsku.

Poslodavac nije odstupao ni milimetra od svoje ponude - osam posto povećanja osnovice, uvođenje dodatka za topli obrok u iznosu 66,36 eura mjesečno, proporcionalno broju dana dolaska na posao, te povećanje limita iznosa troškova prijevoza sa sadašnjih 199,08 eura na 238,9 eura za nepoznati broj radnika.

"Svo vrijeme mirenja smo upozoravali da ono što nude radnicima nije dovoljno", rekao je Vrbek istaknuvši kako bi, da su prihvatili takvu ponudu, doveli bi radnike s najnižim koeficijentom u situaciju da primaju tek nešto više eura od zakonom propisanog minimalca. To je, smatra sindikalac, sasvim neprihvatljivo, tim više što je riječ o državnoj tvrtki.

Zbog toga Vrbek najavljuje da će PPDIV nakon novogodišnjih praznika u Hrvatskim vodama provesti referendum. Ako se više od 75 posto članova sindikata izjasni za sindikalne akcije ići će u štrajk.

"Uprava ima još malo vremena da na stol stavi ozbiljnu ponudu i zaustavi mogući štrajk", poručio je Vrbek.