vikend iz noćne more

Mogu li kriptovalute uopće preživjeti katastrofalan pad bitcoina i hoće li se kaos preliti na tradicionalne burze?

20.06.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Cijelo tržište kriptovaluta - od 'rudara' do špekulanata - priprema se za novi udar koji čeka tu industriju nakon što je cijena bitcoina proteklog vikenda padala i debelo ispod razina od 20.000 dolara. Trenutačno se bitcoin drži iznad te psihološke granice, no svi na tržištu su nervozni jer uopće nije jasno mogu li kriptovalute preživjeti u ovim uvjetima

Bitcoin, najtrgovanija svjetska kriptovaluta, u subotu je pala na vrijednost od samo 17.600 dolara, da bi se donekle oporavila dan kasnije. Katastrofa je izbjegnuta jer je velik dio brokera mislio da će padom na razine niže od 20.000 dolara biti aktivirani brojni i golemi nalozi na kratku prodaju u nadi za zaradu na padajućoj cijeni najpoznatije kriptovalute.

Inače, bitcoin služi kao referentni pokazatelj zdravlja i stanja na kriptotržištu koje je pod teškim pritiskom već nekoliko mjeseci, tj. otkad su svjetske centralne banke krenule podizati kamatne stope u borbi s inflacijom.

'Dolaze tamna vremena za kripto jer era besplatnog novca odlazi u povijest, a sve rizične investicije se rasprodaju', komentirao je za FT Dan Ives, direktor u Wedbush Securitiesu.

Lov na prinose na druge vrste imovine krenuo je čim je američka središnja banka FED podigla troškove zaduživanja i završila s poticanjem gospodarstva koje se oporavlja od pandemije covida.

  • +2
Prosvjed protiv kriptovaluta u Salvadoru Izvor: EPA / Autor: Rodrigo Sura

Tradicionalna financijska tržišta također su nemirna jer se strahuje da će prerani prekid državnih poticaja dovesti do recesije, kako u SAD-u, tako i u Europi. Prošlog tjedna dionička tržišta imala su najgori tjedan od početka pandemije, no to je ništa u usporedbi s bitcoinom koji je od studenog prošle godine i razine od 70.000 dolara spao na samo 20.000 dolara.

Nayib Bukele, predsjednik El Salvadora, koji je u tu zemlju uveo bitcoin kao službeno sredstvo plaćanja, u subotu je poručio da treba prestati gledati grafikone i 'uživati u životu'. Zanemario je upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda o tome da ne uvodi bitcoin kao službenu valutu jer bi mogao destabilizirati cijelu zemlju.

Problemi s kriptom već su se probili na američke tradicionalne burze. Tvrtka MicroStrategy, tehnološka kompanija koja je jako izložena ulaganjima u bitcoin, izgubila je više od 70 posto vrijednosti. Kriptoburze, koje pad vrijednosti kriptovaluta dovodi na rub opstanka, već su poručile da će otpuštati ili da neće zapošljavati nove radnike.

Na toj su neslavnoj listi već Coinbase, Gemini, Mercado Bitcoin, Celsius te BlockFi, koji je već otpustio petinu radne snage.