na dobrom putu

MMF više nego udvostručio prognozu hrvatskog gospodarskog rasta, očekuje se inflacija od 'samo' pet posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.10.2022 15:17
  • Objavljeno 11.10.2022 u 15:14
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Međunarodni monetarni fond (MMF) više je nego udvostručio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini u okruženju posustajanja aktivnosti u velikim gospodarstvima zbog energetske krize i viših troškova zaduživanja.

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 5,9 posto, prognozirao je MMF u redovnim jesenskim prognozama za svjetsko gospodarstvo, podigavši procjenu iz proljetnog izvješća za 3,2 postotna boda.

U 2023. aktivnost će usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 3,5 posto, izračunali su MMF-u, prema izvješću objavljenom u utorak. U travnju očekivali su 4,0-postotni rast aktivnosti. Prošle godine hrvatsko gospodarstvo poraslo je 10,2 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što je MMF bio procijenio u travnju.

Inflacija bi u Hrvatskoj u ovoj godini trebala poskočiti na 9,8 posto, s prošlogodišnjih 2,6 posto, pokazuju nove MMF-ove procjene. U travnju MMF je rast potrošačkih cijena u ovoj godini procijenio na 5,9 posto.

U 2023. inflacija bi po njihovoj procjeni trebala oslabiti na 5,5 posto. Bilanca tekućeg računa plaćanja iskazat će u ovoj godini višak iskazan udjelom u BDP-u od 2,2 posto. U travnju MMF je bio očekivao manjak od 0,4 posto.

U idućoj godini višak bi se trebao smanjiti na dva posto i uvelike nadmašiti travanjsku procjenu prema kojoj je trebao iznositi 0,3 posto. U 2021. bilanca je iskazala višak od 3,4 posto, veći za 1,4 postotna boda no što je MMF izračunao u travnju.

Prognoza stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini znatno je smanjena u usporedbi s travanjskim izvješćem, sa 7,7 na 6,9 posto. U 2023. godini trebala bi se dodatno smanjiti, na 6,6 posto.

U 2021. iznosila je po njihovim najnovijim procjenama 8,1 posto i bila je niža za 0,1 postotni bod no što su pokazivali izračuni objavljeni u travnju.

Mađarska uz bok Hrvatskoj

Skupini europskih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, u koju je svrstana i Hrvatska, MMF prognozira stagnaciju u ovoj godini, poboljšavši procjenu iz travnja kada je očekivao pad aktivnosti za 2,9 posto.

U 2023. aktivnost bi u toj skupini zemalja trebala blago porasti, za 0,6 posto.

  • +8
  • +5

Inflacija

Izvor: Profimedia / Autor: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatska bi s procijenjenom stopom rasta od 5,9 posto u ovoj godini trebala bilježiti najsnažniji rast, a u stopu bi je trebala pratiti Mađarska s prognoziranim rastom aktivnosti za 5,7 posto.

Slijede Turska i Rumunjska kojima MMF predviđa rast aktivnosti u 2022. za pet odnosno 4,8 posto.

Rusko gospodarstvo trebalo bi se ove godine zbog opsežnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji od početka njezine invazije na Ukrajinu smanjiti za 3,4 posto. U travnju MMF je prognozirao pad aktivnosti od 8,5 posto.

Ukrajinsko će se gospodarstvo zbog rata smanjiti za 35 posto, potvrdio je MMF proljetnu prognozu.

  • +4
  • +1

Euri

Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Gospodarstvo eurozone trebalo bi ove godine po MMF-u porasti 3,1 posto, za pola postotnog boda snažnije no što su pokazivale srpanjske prognoze.

MMF u srpnju objavljuje prognoze samo za vodeća gospodarstva i za svjetske regije. U 2023. aktivnost bi na području primjene zajedničke valute trebala usporiti na samo 0,5 posto. U srpnju MMF je eurozoni u ovoj godini prognozirao 1,2-postotni rast.

Prognoze odražavaju teške posljedice koje njemačko gospodarstvo trpi zbog visokih cijena energije potaknutih smanjenim isporukama ruskog plina.

Njveće europsko gospodarstvo trebalo bi ove godine porasti za 1,5 posto, a u idućoj godini MMF mu predviđa blagi pad aktivnosti, za 0,3 posto.

Italija bi u ovoj godini trebala bilježili dvostruko veći rast aktivnosti nego Njemačka, po stopi od 3,2 posto. U 2023. gospodarstvo će također blago pasti, za 0,2 posto, procjenjuju u MMF-u.

U skupini velikih gospodarstava eurozone daleko najsnažniji rast aktivnosti trebala bi i ove i iduće godine bilježiti Španjolska, za 4,3 posto u 2022. i za 1,2 posto u 2023.

  • +10
  • +7

Rat u Ukrajini

Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

Američko gospodarstvo trebalo bi ove godine po najnovijoj MMF-ovoj procjeni porasti 1,6 posto, što bi ga gotovo izjednačilo s onime Njemačke, nakon što je MMF snizio srpanjsku prognozu za SAD za 0,7 postotnih bodova.

MMF ističe znatno podignute kamatne stope, prognoziravši usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u idućoj godini na samo jedan posto, u skladu sa srpanjskim prognozama.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi ove godine zbog strogih mjera suzbijanja covida porasti samo 3,2 posto. U idućoj godini aktivnosti bi po MMF-u trebala ubrzati na 4,3 posto.

"Globalno gospodarstvo i dalje se suočava s ogromnim izazovima koje oblikuju ruska invazija na Ukrajinu, kriza troškova života, prouzročena tvrdokornim i sve širim inflatornim pritiscima, i usporavanje u Kini", upozorava u blogu ekonomist MMF-a y Pierre-Olivier Gourinchas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!