REZANJE POTPORA

Mljekari ponovo traktorima na Zagreb

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2010 09:22
  • Objavljeno 23.02.2010 u 15:59
mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

mljekari prosvjed SELJACI TRAKTORI ZAGREB

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković najavio je u utorak da će ove godine za poticaje u poljoprivredi biti isplaćeno 2,19 milijardi kuna, pri čemu će poticaji za mlijeko bit će isplaćeni u stopostotnom iznosu, dok će svi ostali poticaji biti isplaćeni u visini od 60 posto u odnosu na dosadašnje

To je surova realnost, to su naše mogućnosti, to je ono što je proračunom određeno, kazao je Čobanković na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih udruga.

U ožujku i travnju bi trebali biti isplaćeni poticaji za proljetnu sjetvu i sva prava po osnovi biljne proizvodnje, zatim poticaji za mlijeko, a u svibnju bi trebala krenuti isplata za stočarsku proizvodnju.

Do kraja ovoga tjedna trebalo bi biti isplaćeno oko 150 milijuna kuna za investicijske potpore kapitalnim ulaganjima, tj. trebali bi se isplatiti svi zahtjevi zaostali iz 2008. te dobar dio zahtjeva iz siječnja 2009, kazao je Čobanković.

'Znam da ćete biti razočarani, da će vjerojatno doći do određenih akcija, no one su legitimne i legalne i ja ih neću braniti. Ali ovo je realnost i te akcije neće stvoriti veći financijski okvir. Nama predstoji borba da održimo i ovaj okvir i da imamo zadovoljavajuću dinamiku, odnosno da u prva četiri mjeseca isplatimo 1,5 milijardi kuna potpora', istaknuo je ministar.

Napomenuo je i da država ne duguje, već daje. Daje nešto manje, ali potpore su davanja da bi se povećala konkurentnost poljoprivrede, one nisu dužničko-vjerovnički odnos i pravo koje se steklo na osnovu prodaje roba, izvršenih radova i slično, kazao je.

Ovaj novac koji je na raspolaganju mora se podijeliti po svim modelima i pravima i stoga Čobanković smatra da je iznesen prijedlog najpošteniji.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Darko Grivičić je istaknuo da je najava smanjenja poticaja udar na selo koji će selo baciti na koljena.

I predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo također je izrazio nezadovoljstvo smanjenjem poticaja te kazao kako će u subotu imati sastanak s članovima udruge kako bi se dogovorili sljedeći potezi - prosvjedi ili inzistiranje na razgovorima s predstavnicima Vlade.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar najavio je za ponedjeljak, 1. ožujka, prosvjed mljekara koji će traktorima doći pred Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvođači mlijeka traže da ukupna, ciljana cijena mlijeka s premijama bude 3,91 kunu po litri, koju je potkraj 2009. izračunala radna skupina stručnjaka sukladno cijeni koštanja i troškova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi