ANALIZA TPORTALA

Mislite da privatne klinike mlate veliku lovu? Varate se!

11.09.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Uvriježeno je mišljenje kako privatni liječnici mlate pare. Međutim, kad se proanalizira poslovanje naših najvećih privatnih poliklinika, ispada da je realnost drugačija. Dobar dio njih grca u višemilijunskim gubicima dok ih kreditori i vjerovnici drže za vrat

Najveća privatna zdravstvena ustanova, gledano prema prihodima, poliklinika Medikol trenutačno je u predstečajnoj nagodbi. Od izbijanja afere 2011. zbog spornih ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) oko PET/CT uređaja Medikolu su se prihodi prepolovili s 160,5 milijuna kuna na lanjskih 83,2 milijuna kuna.

Vjerovnici od poliklinike ukupno potražuju 230,6 milijuna kuna s tim da porezni dug iznosi gotovo 12 milijuna kuna.

I prošle godine najveći dio prihoda Medikolu je došao od HZZO-a, i to oko 50 milijuna kuna većinom za PET/CT pretrage. Sve do rujna 2009. Medikol je bila jedina zdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je obavljala tu skupu pretragu i to na trošak HZZO-a odnosno građana. Zahvaljujući toj monopolističkoj poziciji došla je do vrijednih ugovora oko koje je izbila afera, no ona je završila bez sudskog epiloga.

Poliklinika Medikol u vlasništvu je obitelji Rajković iz Čakovca. Osim zdravstvene ustanove, imaju još tri tvrtke od kojih je nekretninska tvrtka Medikol d.o.o u Zagrebu također u predstečajnoj nagodbi. Državi za poreze duguje oko 22 milijuna kuna, a ukupan dug iznosi 153,8 milijuna kuna.

Prvi Medikol d.o.o. Ivan Rajković (59) i supruga mu, liječnica Ivanka Trstenjak Rajković (60), registrirali su 1996. u Čakovcu. Ta je poliklinika u siječnju 2007. otišla u stečaj, ali je gotovo istovremeno njihov zagrebački ogranak s HZZO-om potpisao unosan ugovor koji im je u naredne tri godine isplatio više do 230 milijuna kuna.

Procjena je da su Rajkovići od HZZO-a od 2007. do 2014. ukupno dobili više od 600 milijuna kuna, ali zbog prvenstveno loših poslovnih odluka, biznis im je sada na koljenima.

Gabrić ima dobit, Todoriću ne cvatu ruže

Nakon Medikola, prema podacima Fine i servisa transparentno.hr, druga je najveća privatna poliklinika Sunce u vlasništvu koncerna Agram, odnosno odvjetnika i poduzetnika Dubravka Grgića (57).

Poliklinika je dio Sunce osiguranja koje je njegov osnivač Jako Andabak, danas poznati hotelijer, 2004. prodao Grgiću za nepoznat iznos.

Posljednje dvije godine poliklinika Grgiću donosi samo gubitke. Kapital joj je u minusu 11,4 milijuna kuna dok su dugovi, što kratkoročni, što dugoročni veći od 20 milijuna kuna.

Sušta je suprotnost Suncu Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost koju vodi Nikica Gabrić (54). Radi se o stabilnom biznisu koji svake godine završi u plusu od oko dva milijuna kuna, s tim da je lani bio bliži tri milijuna kuna.

Gabrić je osnovao bolnicu 1998., a danas Svjetlost uz matičnu ustanovu u Zagrebu ima podružnice u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci. Uz uspješnu liječničku i poslovnu karijeru Gabrić je pokušao nešto napraviti i na političkoj sceni, ali se povukao nakon neuspjeha Nacionalnog foruma na izborima za EU parlament u svibnju 2014. godine.

Na četvrtoj poziciji među top 10 nalazi se Agrokorova poliklinika Aviva. Nekad se zvala Nemetova, ali nakon što ju je u lipnju 2012. od Basler osiguranja kupio konglomerat Ivice Todorića, promijenila je ime.

Iz Agrokora su tada objašnjavali da nemaju u planu širiti se na tržištu zdravstvenih usluga, a Nemetovu su kupili jer im to, tvrdili su, znači uštede na troškovima osiguranja te bolju zdravstvenu uslugu djelatnika.

Poslovanje Avive blago je rečeno loše. No otkako je poliklinika pod Todorićevom kapom gubici se smanjuju. Dok je 2012. minus iznosio 14,3 milijuna kuna, lani je bio nešto podnošljivijih 5,3 milijuna kuna. Bilanca također izgleda depresivno. Kapital je u negativi 16,6 milijuna kuna, a dugovi iznose 30,8 milijuna kuna. Ipak, prihodi Avive snažno rastu: za prošlu godinu su iznosili više od 30 milijuna kuna što je u odnosu na 2013. povećanje od 25 posto.

Riječka poliklinika Medico s lanjskim prihodom od 26,5 milijuna kuna zauzela je peto mjesto. Osnovao ju je 1991. jedan od pionira zdravstvenog poduzetništva u Hrvatskoj, pokojni dr. Milan Blažević.

Medico je 2007. preuzelo Basler osiguranje, da bi ga u svibnju ove godine kupila zagrebačka tvrtka Ergomed čiji je vlasnik dr. Miroslav Reljanović (56). Ergomed se bavi istraživanjem i razvojem medicinskih postupaka.

Reljanović je 15 godina radio u zagrebačkoj klinici Vuk Vrhovac. U tom razdoblju bio je i savjetnik farmaceutskih kompanija te voditelj kliničkih istraživanja vezanih uz dijabetes. Tvrtku Ergomed osnovao je 1997. godine.

Medico se također ne može pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima. Lani su prihodi pali za 8,9 posto na 26,4 milijuna kuna što je pratio gubitak od 1,8 milijuna kuna. Minus je još i prihvatljiv kad se uzme u obzir to da je u prethodnim godinama znao biti i veći od 10 milijuna kuna.

Adrisova Croatia - stabilna

Nakon riječke poliklinike slijede tri privatne zdravstvene ustanove koje su lani ostvarile gotovo identične prihode.

U vlasništvu Adrisa zagrebačka je poliklinika Croatia zdravstveno osiguranje koja je dio Croatia osiguranja (CO). Privatizacija CO-a desila se u prvoj polovici 2014., a Adris je našu najveću osiguravajuću kupio kupio za 1,7 milijardi kuna.

Poliklinika Croatia lani je imala 17,8 milijuna kuna prihoda i dobit od 428.000 kuna. Inače, posljednjih godina stabilno posluje bez gubitaka.

U lipnju 2012., u Dubrovniku je otvorena poliklinika Marin Med. Vlasnici su izraelski biznismen Shlomo Shimon Ranot, povratnik iz Čilea Ivo Ucović te dvojica liječnika koji rade na poliklinici, Nikša Kojić (50) i Rikard Lenz (48).

Prvu ozbiljnu poslovnu godinu 2013. završili su s prihodom od 18,5 milijuna kuna i dobiti 1,3 milijuna kuna dok je lani prihod pao za 5,1 posto na 17,5 milijuna kuna uz dobit od 634.000 kuna. Klijenti su im velike svjetske brodarske kompanije i domaće osiguravateljske tvrtke.

Veliko ulaganje povratnika iz Švedske u Istri

Lječilište Istarske toplice iz Livada drži osmu poziciju. U rukama je povratnika iz Švedske Mirka Klimana (70) koji ga je 2005. kupio od porečke Riviere. Dosad je u njegovu obnovu i izgradnju novih sadržaja uložio 16,5 milijuna eura. U sklopu lječilišta radi poliklinika Sv. Stjepan.

Kliman je Istranin, a u Švedsku je iz otišao 1964. godine, gdje se bavio zdravstvom i socijalnom skrbi.

Na začelju top 10 nalaze se dvije zagrebačke poliklinike - Sveti Rok M. D. i Sveti Duh II.

Sveti Rok 2008. osnovao je Pavao Šulentić (57) koji je već dugi niz godina u privatnom zdravstvu. Dosad je vodio polikliniku Sunce, bio je direktor u Medikolu, a za vrijeme HDZ-ove vlade 2009. spominjao se kao mogući ravnatelj HZZO-a.

Iako je kirurg po struci koji je godinama radio u Klinici za traumatologiju, u javnosti je izjavljivao da nije liječnik nego biznismen. Njegov Sveti Rok od 2012. ima stalan rast prihoda i dobiti. Prošle je godine uprihodio 16,9 milijuna kuna uz dobit od 1,6 milijuna kuna što ga čini najprofitabilnijim u branši.

Poliklinika Sveti Duh II u vlasništvu je Kliničke bolnice Sveti Duh i njemačke tvrtke Fresenius Medical Care koja je opskrbljivač proizvodima i uslugama za dijalizu za bubrežne bolesnike.

Sveti Duh II posljednje tri godine posluje s gubicima, s tim da mu je nužna financijska injekcija. Uz velika zaduženja, kratkoročnih 16 milijuna kuna, kapital poliklinike u minusu je 6,7 milijuna kuna.