UZLET DIONICE

Ruski Sber postao tržišno najvrjednija banka u Europi

12.10.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Ruski Sber (ranije poznat kao Sberbank) postao je ovih dana tržišno najvrjednija banka u Europi, pretekavši britanski HSBC.

Indeks Moskovske burze RTS skočio je u drugom tjednu listopada i prvi put u desetljeću probio se iznad granice od 1800 bodova. Iako je vodeći RTS indeks od početka godine porastao za oko 32 posto, većina ulagačke pažnje usmjerena je na bankarski sektor, koji je od početka godine porastao za preko 70 posto.

Cijena dionica Sberbank uzletjela je na povijesni maksimum: jedna dionica vrijedila je više od 366 rubalja (5,10 dolara). Tržišna kapitalizacija premašila je 8,25 bilijuna rubalja (113 milijardi dolara), čak 30 milijardi iznad britanskog HSBC-a.

Ruski je div protekle dvije godine iskoristio za važne strateške odluke. Strateški, Sberbank će se u idućim godinama okrenuti fintechu i internetskim uslugama. Oko stotinu od 13.000 poslovnica banke već je transformirano u okviru novog ekosustava, a u planu je otvaranje još oko 6.000.

Osim toga, Sberbank je iskoračio i izvan samog bankarskog poslovanja. Upravo je ovih dana objavljeno kako su najveći ruski zajmodavac i internetska tvrtka Mail.Ru uložili dodatnih 12,2 milijardi rubalja (168,39 milijuna dolara) u svoje zajedničko ulaganje u vožnju i dostavu hrane. Financiranje se osigurava u obliku kapitala. Ukupno financiranje JV -a od njegovog početka u prosincu 2019. sada iznosi 45 milijardi rubalja, pri čemu su obje tvrtke doprinijele jednakim iznosima, držeći svaki udio na 45,01%.

Prije nekoliko mjeseci Sberbank je najavio kako namjerava smanjiti prisutnost na europskom bankarskom tržištu zbog pogoršanja geopolitičkih uvjeta. Već su napustili Tursku, a razmatraju načine kako smanjiti svoju prisutnost u Europi.

Sberbank je prisutan u Europi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam europskih tržišta - u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.