sberbank i geopolitika

Rusi se povlače: Mercator bi mogao dobiti nove vlasnike

26.10.2021 u 12:22

Bionic
Reading

Mercator bi uskoro mogao dobiti nove vlasnike nakon što je Sberbank, koji drži približno 40 posto udjela u Fortenova grupi, najavio povlačenje iz europskog poslovanja

To posljedično znači da će se povući i iz vlasništva Fortenova grupe. Kao najizgledanija opcija spominje se mogućnost inicijalne javne ponude dionica Mercatora, piše ljubljanski Dnevnik.

Na sličan način je bila privatizirana i Nova ljubljanska banka koja je time dobila prilično raspršenu vlasničku strukturu. Prodajom udjela postojeći vlasnici Fortenova grupe vratili bi sredstva koja su investirali kroz zajmove koje su odobrili Agrokoru. Samo Sberbank je financirao Agrokor s oko 1,3 milijarde eura.

Mercator je prebačen s Agrokora na Fortenova grupu u travnju ove godine. Fortenova drži vodeću maloprodajnu mrežu u regiji. Mercator je u Sloveniji trgovac broj jedan, a značajan udjel ima i u Srbiji i Crnoj Gori. Konzum je najjači lanac u Hrvatskoj, a Konzum i Mercator u BiH su zajedno broj jedan na dijelovima tržišta na kojima posluju.

Prvi čovjek Fortenove Fabris Peruško nedavno je za Večernji list izjavio da će Fortenova grupa za pet godina biti potpuno fokusirana na svoje temeljne djelatnosti maloprodaje i proizvodnje hrane te maksimalno uspješna i efikasna u ključnim područjima poslovanja. Vrijednost kompanije bit će bitno veća nego što je danas. U posljednje dvije godine bitno su poboljšali upravljačku strukturu kompanije i smanjili kompleksnost u strukturi kreditora i vlasnika. Broj kreditora smanjen je sa 70-ak kreditora Fortenova grupe i 55 banaka kreditora Mercatora na ukupno dva, i to zajednička kreditora.

Još u lipnju Sberbank je najavio kako namjerava smanjiti prisutnost na europskom bankarskom tržištu za godinu ili dvije zbog pogoršanja geopolitičkih uvjeta. To je u razgovoru za rusku novinsku agenciju TASS izjavio Lev Hasis, prvi zamjenik predsjednika Uprave najveće ruske banke.

Sberbank je prisutan u Europi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam europskih tržišta: u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.