NEMA ZAINTERESIRANIH

Ministru nije dramatično što se nitko nije javio za CA

28.11.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je danas da za privatizaciju Croatia Airlinesa nije stigla ni jedna ponuda te izrazio uvjerenje da će u drugom krugu natječaja, početkom iduće godine, biti zainteresiranih, jer ta tvrtka ove godine po prvi put u povijesti ima pozitivne rezultate poslovanja.

Noćas u ponoć istekao je rok za dostavljanje pisma namjere za sudjelovanje u procesu kupoprodaje 49 posto dionica Croatia Airlinesa, no to nije učinila ni jedna tvrtka, a ministar je novinarima nakon današnje sjednice Vlade rekao kako to nije "ništa drastično i dramatično".

"Croatia Airlines ove godine po prvi put u povijesti ima i operativnu i neto dobit, a restrukturiranje se provodi po svim pravilima. U najavi je gradnja i trećeg hangara i vjerujem da će ovi pozitivni rezultati pomoći da u drugom krugu natječaja, s kojim nastavljamo, neke kompanije budu zainteresirane za kupnju", rekao je.

U prvom krugu natječaja obavljeni su razgovori s nekoliko kompanija s Dalekog istoka, kaže Dončić uz napomenu kako sustav javne nabave u Hrvatskoj i zemljama EU za te kompanije nije baš pogodan.

"No vjerujem da će početkom iduće godine, nakon objave poslovnih rezultata za ovu godinu, kada objavimo drugi krug za inicijalne ponude, biti zainteresiranih za Croatia Airlines. Naglašavam, Croatia Airlines nije ničim ugrožen", naglasio je.

Upitan je li točno da Vlada, nezadovoljna radom savjetnika za monetizaciju autocesta, razmišlja o raskidanju ugovora s konzorcijem Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, ministar je odgovorio kako je tu riječ o "normalnoj komunikaciji između Ministarstva i savjetnika".

Današnji "Novi list", naime, piše da je Hajdaš Dončić 25. studenog poslao pismo savjetnicima za monetizaciju u kojem izražava nezadovoljstvo dosad obavljenim poslom te daje uvjete koji se "moraju ispuniti u roku od najviše sedam dana ili će u suprotnom biti pokrenuti pravni koraci za raskidanje ugovora".

"S nekim stvarima s kojima nismo dovoljno zadovoljni, naravno da od njih tražimo dodatna objašnjenja", rekao je danas Hajdaš Dončić dodavši da država želi imati razrađene alternative, ako se dogodi da ne bude zadovoljna s mogućim iznosom koncesijske naknade i samim iznosom koncesije.

Pritom je neizravno priznao da je pismo u javnost došlo iz Ministarstva, odnosno preko nekog od članova savjeta (u kojem je 16 članova) koji Ministarstvu pomažu u donošenju odluke o koncesioniranju autocesta.

"Meni je žao da su članovi savjeta u Ministarstvu, iako su potpisali izjavu o neodavanju, odali poslovnu tajnu. To nije fer prema savjetnicima koji rade posao za nas. To je apsolutno neprofesionalno. Ne krivim medije, to je interna stvar našeg užeg, savjetničkog tima", rekao je.

Na upit o tekstu u "Večernjem listu" da je izgradnja Pelješkog mosta, prema izvorima iz Europske komisije, najizglednije rješenje za povezivanje juga zemlje, Hajdaš Dončić je kazao da će konačni zaključak studije biti poznat u prvoj polovici prosinca.

"Ovdje se radi isključivo o radnom tekstu koji je podložan komentarima svih zainteresiranih strana, a ja neću komentirati rezultate do formalog završetka studije", rekao je.

Ministar je zadovoljan radom ministarstva, iako je od Državne revizije ono dobilo uvjetno mišljenje.

Današnji "Jutarni list", naime, navodi da je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jedno od 13 ministarstava koje je dobilo uvjetno mišljenje i to zbog toga što je u četiri godine potrošilo više od pola milijuna kuna na najam poslovnog prostora na otoku Rabu koji uopće nije koristilo.

Uvjetno mišljenje je dobiveno samo zbog tog slučaja, kaže Hajdaš Dončić koji to nije htio komentirati jer je, napominje, ugovor potpisan kada on nije bio ministar.

Općenito je, dodao je, zadovoljan jer je u zadnje dvije godine u Ministarstvu "drastično bolji sustav interne kontrole".