PRORAČUN NA SABORU

Ministar Šuker: 'Ovo je rebalans istine'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.07.2009 10:47
  • Objavljeno 13.07.2009 u 10:43
Ivan Šuker i Josip Friščić

Ivan Šuker i Josip Friščić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Ovo je rebalans istine, realno prikazivanje stanja, kako bi se prestalo s javnim licitacijama makroekonomskim pokazateljima, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna saborskom Odboru za financije.

'Do subote nitko nije govorio o padu gospodarskih aktivnosti od 4,5 posto, a sada već imamo licitacije prema gore', objasnio je Šuker razloge donošenja blažeg rebalansa, da bi se za dva ili tri tjedna proveli oštriji proračunski rezovi.

Šuker je time odbio tumačenja da je riječ o premalom rezanju državnih troškova te da je rebalans koji rashode smanjuje za svega 780 milijuna kuna bespotreban.

'Efekt ovog proračuna je tri milijarde kuna, za toliko se smanjuju rashodi', ustvrdio je Šuker, objasnivši da bi se, u protivnom, za već preraspodijeljene 2,3 milijarde proračunskih kuna morali povećavati rashodi, kako bi se ti troškovi pokrili do kraja godine.

Najavljujući novi, oštriji rebalans, Šuker je ponovio da će se morati rezati prava, s obzirom da Hrvatska ima unaprijed rezerviranih 80 posto proračuna.

Naglasio je da je riječ isključivo o potrebi financiranja povećanog deficita, usljed pada prihoda te da će država tako uspjeti isfinancirati sve svoje obveze i stvoriti pretpostavke da u idućoj godini svoje potrebe smanji za 10 milijardi kuna.

'Nadam se da će nam sa slijedećim rebalansom glava ostati iznad vode i da ćemo oporavak svjetskog gospodarstva dočekati na nogama', rekao je Šuker.

Predloženim rebalansom predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna.

Predloženi rebalans podržala je većina u Odboru, dok je oporba glasovala protiv, jer smatraju da prijedlog nudi premalo smanjivanje državne potrošnje te da nije riječ o pravom rebalansu.

Rebalans proračuna rađen je uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto, a predviđene uštede vode proračunskom deficitu od 3,3 posto, ili nešto manje od 11 milijarda kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi