preračunao se

Ministar Horvat ozbiljno pobrkao lončiće s cijenom dionice Petrokemije

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 07.08.2019 22:59
  • Objavljeno 07.08.2019 u 22:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović

Gostujući u Dnevniku HRT-a ministar gospodarstva Darko Horvat osvrnuo se na upravljanje kutinskom Petrokemijom nakon provedene privatizacije ustvrdivši da je od zaključenja privatizacijskog ciklusa cijena dionice Petrokemije porasla s 10 na 66 kuna. Na žalost, podaci kojima raspolaže ministar ne odgovaraju stvarnim činjenicama

Naime, zaključna cijena dionice Petrokemije na Zagrebačkoj burzi u srijedu, kada je ministar izašao s neprovjerenom brojkom, iznosila je 20,80 kuna. I u razdoblju od posljednja četiri mjeseca cijena je bila daleko ispod spomenute cifre, varirala je u rasponu između 15 i 20 kuna.

Zadnji puta je bila na razinama od 66 kuna u studenom prošle godine, ali samo nakratko, dok tržište nije procesuiralo sve promjene u kapitalu kutinske tvrtke koje su se dogodile u procesu privatizacije.

Podsjetimo, privatizacija Petrokemije provedena je lani u dvije faze. Najprije je Vlada od banaka preuzela potraživanja vrijedna 450 milijuna kuna i u zamjenu dobila dionice kutinske tvrtke, a nakon toga su strateški ulagači dokapitalizirali kompaniju s 450 milijuna kuna.

Pritom treba naglasiti da je za preuzetih 450 milijuna kuna obveza država dobila znatno manji udjel nego Ina i PPD, koje su u Petrokemiju 'upumpale' isti iznos u kešu.

Naime, u prvom koraku, nakon što je država preuzela obveze banaka početkom listopada 2018., provedeno je povećanje kapitala u sklopu kojeg je država dobila 45 milijuna dionica jedinične vrijednosti od 10 kuna. Time je ukupni kapital povećan sa 42,9 milijuna kuna na 492,9 milijuna kuna.

Kretanje cijene dionice Petrokemije u proteklih godinu dana na Zagrebačkoj burzi

Kretanje cijene dionice Petrokemije u proteklih godinu dana na Zagrebačkoj burzi

Izvor: ZSE / Autor: tportal.hr

Međutim, nekoliko dana kasnije uslijedilo je smanjenje temeljnog kapitala sa 492,9 milijuna kuna na 100,3 milijuna kuna kako bi se anulirali akumulirani gubici. Pritom je došlo do spajanja postojećih dionica u omjeru 4,9 prema 1. Drugim riječima svi stari vlasnici uključujući državu su za pet dionica dobili jednu novu dionicu.

Na koncu je u trećem koraku uslijedila nova dokapitalizacija u kojoj su sudjelovali Ina i PPD kao glavni strateški partneri s 300 milijuna kuna te državne tvrtke (Janaf, Plinacro, Fond NEK) sa 150 milijuna kuna. Temeljni kapital je povećan sa 100,3 milijuna kuna na 550,3 milijuna kuna. Nakon provedenih promjena navedenim strateškim ulagačima odnosno njihovoj tvrtki 'Terra mineralna gnojiva' pripao je udjel od 54,5 posto dok je država (CERP) dobila 17,9 posto vlasništva.

Vlasnička struktura Petrokemije

Vlasnička struktura Petrokemije

Izvor: SKDD / Autor: tportal.hr

Kako su se navedene promjene odrazile na cijenu dionice Petrokemije? Kao što je naveo ministar Horvat, uoči privatizacije tržišna cijena je iznosila 10 kuna. Nakon privatizacije cijena je nakratko uzletjela, ali se nakon toga spustila da bi u zadnja četiri mjeseca varirala u rasponu od 15 do 20 kuna uz blagi pozitivan trend.

Što to znači za državu koja je otkupila 450 milijuna kuna i dobila udjel od 17,9 posto u Petrokemiji. Prema tržišnoj vrijednosti taj udjel danas vrijedi 204,9 milijuna kuna (9.852.828 dionica x 20,80 kuna) što znači da bi država prodajom udjela po sadašnjoj tržišnoj cijeni naplatila tek 45 posto preuzetih obveza.

  • +16
  • +13

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dakle, umjesto Horvatove računice koja sugerira da je vrijednost dionice skočila više od 5 puta (s 10 na 66 kuna), stvarna cijena dionica Petrokemije u rukama države u stvari je još uvijek znatno ispod početne. Kada se uzme u obzir i navedeno spajanje dionica, prosta računica pokazuje da će država biti na nuli tek kada burzovna cijena dosegne oko 50 kuna po dionici.

S druge strane, strateški ulagači Ina i PPD mogu biti zadovoljni jer su na svakih uloženih 10 kuna dobili jednu dionicu, koja im sada vrijedi dvostruko više.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!