rehabilitacija brodogradilišta

Horvat o 3. maju: Do trenutka dok se ugovori ne obnove, nema nikakvog dodatnog troška

06.08.2019 u 20:25

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat osvrčući se na posjet premijera Andreja Plenkovića 3. maju rekao kako će se ključne odluke za ovo brodogradilište donijeti na sjednici Vlade 22. kolovoza

'Tada bismo trebali donijeti dvije ključne odluke - prva kojom ćemo osigurati deblokadu računa, a druga kojom ćemo osigurati proces proizvodnje, odnosno stavljanje u pogon sve opreme koja je potrebna da bi se proces proizvodnje nastavio', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Dodao je kako se sve radi da bi se s procesom međufinanciranja krenulo nakon sjednice Vlade, 22. kolovoza te da ono što ide u prilog svim akterima ovoga procesa jesu stornirani ugovori ugovori o izgradnji, opremanju ili završetku izgradnje tri broda.

'Do trenutka dok se ti ugovori ne obnove, nema nikakvog dodatnog troška. Željeli bismo da u procesu definiranja konkretnog troška znamo točno koliki će biti trošak izgradnje ili dovršetka brodova. Kada Uprava s naručiteljima sklopi konkretne uvjete, odnosno definira po kojoj cijeni će se ti brodovi prodati naručiteljima, znat će se razlika. Tada ću transparentno, kao i do sada, izaći s tom brojkom pred hrvatske građane', dodao je Horvat te naglasio kako se računa s tim da će u državnom proračunu biti dodatnog prihoda.

'Razlika između onoga što želimo investirati u završetak tih brodova i onoga što očekujemo u prodajnoj aktivnosti bit će oko 40-ak milijuna kuna', rekao je.

Na pitanje zašto Vlada spašava 3. maj, a ne i Uljanik, ministar gospodarstva je rekao 'da su lani u listopadu nakon tri sastanka s naručiteljima bili vrlo blizu potpisa memoranduma s kojima bi se nastavio kontinuitet i završetak tih brodova u Puli'.Dodao je kako su se nakon toga dogodile određene sindikalne akcije koje su naručitelje odvratile o mogućnosti da se brodovi završavaju u Puli.

'Na potpuno isti način krećemo na rehabilitaciju brodogradilišta u Rijeci. U ovome je trenutku i s Upravom i sa sindikatima i s radnicima potpuno drugačija atmosfera i potpuno drugačiji ritam pregovora', poručio je Horvat.

Butković: Neće platiti porezni obveznici

Oleg Butković, ministar pomorstva i infrastrukture, gostujući na Novoj TV naveo je da je za deblokadu računa, potrebno negdje oko 90 milijuna kuna. 'Neće platiti porezni obveznici. Dovršetak tih brodova ćemo mi na kraju naplatiti. Računa se da bi ukupan prihod od tih brodova bio negdje oko 750 milijuna kuna. Za deblokadu je potrebno oko 90. A 140 milijuna kuna je potrebno uložiti u tehnologiju, dizalice i sve ono što godinu dana nije radilo. I 540 milijuna kuna je nešto što će biti potrebno još dodatno uložiti kako bi se završili ti brodovi. Sve u svemu, ako bi to bilo onako kako to uprava kaže, a vidim da zaista postoji ozbiljnost, tu bi cijela priča bila u plusu', kazao je Butković.