sindikalna računica

Minimalna potrošačka košarica iznosi 7800 kuna, a ona dostojna življenja 10.500

23.08.2021 u 12:52

Bionic
Reading

Sindikalist Krešimir Sever gostovao je na televiziji N1 i komentirao rast cijena na tržištu

'Potpuno je jasno da je došlo do šuljajućeg, polaganog povećanja cijena na svim područjima, posebice kad je riječ o hrani. U Hrvatskoj imamo višestruk problem jer smo zemlja koja ima izuzetno velik udio troška hrane u mjesečnom trošku u kućanstvu. Što je zemlja siromašnija, to je taj trošak veći', rekao je Sever za N1.

Dodao je da se taj postotak u Europi i SAD-u kreće od 11 do 13 posto, u razvijenijim europskim zemljama između pet i osam posto, a u Hrvatskoj on iznosi čak 27 posto ukupnog mjesečnog troška.

'Kad govorimo o medijalnoj plaći, oko 760 tisuća plaća u Hrvatskoj kreće se oko 6000 kuna, a i to je nepouzdan podatak', rekao je Sever.

Istaknuo je da bi minimalna mjesečna potrošačka košarica za kućanstvo iznosila oko 7800 kuna dok se 'prosječna košarica, koja je dostojna življenja, ne pretjerana, nego nekakva koja bi zadovoljila normalne potrebe kućanstva, kreće oko 10.500 kuna'.

Objasnio je da to znači da hrvatskim kućanstvima nedostaje trećina prihoda, što pak znači da razliku nadomještaju kupovinom robe koja je pred istekom roka trajanja, a koja je nerijetko iz uvoza i niže je kvalitete.

Upitan kakvu jesen očekuje, Sever je rekao da su zabilježeni rekordni prinosi pšenice te da je rasla cijena otkupa, što će sigurno uzrokovati povećane cijene brašna i svih proizvoda u mlinarsko-pekarskoj industriji.

'Netko već unaprijed krene u povećanje cijena pa smo vidjeli da su dijelovi mlinarsko-pekarske industrije podigli cijene kruha i peciva, a vidjet ćemo da će se to događati i najesen', rekao je Sever.

Neke najave govore da će doći do povećanja cijena i plina i struje, što će opet biti udar na džepove, rekao je Sever.

Pitanje je gdje će sve skupa stati i kako završiti, a naše plaće, koliko god vlast rekla da je plaća rasla u solidnim postocima, gube utrku s povećanjem cijena, rekao je Sever.