VRTOGLAVI TRANSFERI

Milijuni iz državne blagajne: Nemoralne ponude iz Saudijske Arabije mijenjaju svijet nogometa

26.07.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Saudijski nogometni klub Al Hilal navodno je ponudio rekordan iznos od 300 milijuna eura za zvijezdu Paris Saint-Germaina Kyliana Mbappea, što je još jedan korak u nastojanju bogatog kraljevstva da uzdrma globalni sportski poredak

Ugovor 24-godišnjeg kapetana francuske reprezentacije vrijedi još godinu dana, ali je odbio produljenje te je isključen iz predsezonskih utakmica PSG-a, francuskog prvoligaša u katarskom vlasništvu.

Dugo se šuškalo da Mbappe preferira prelazak u Real Madrid, ali španjolski bi div radije izbjegao plaćanje odštete i potpisao ugovor s njim iduće godine.

Al Hilal, jedan od klubova u vlasništvu saudijskog Državnog fonda za javna ulaganja, navodno je poslao ponudu PSG-u od 300 milijuna eura, koliko klub s Parka prinčeva traži za odštetu ako Mbappe odluči prije isteka ugovora napustiti Pariz. Ugovor mu završava krajem lipnja 2024. godine i on je još ranije objavio da nema namjeru potpisati novi.

Uz odštetu PSG-u, Al Hilal navodno je ponudio superzvijezdi jednogodišnji ugovor vrijedan do 700 milijuna eura, što uključuje godišnju plaću od 200 milijuna eura i reklamni angažman s pravima na fotografije. Tako bi Mbappe još uvijek bio slobodan potpisati za Real u ljeto 2024. godine.

Uz stjecanje većinskog udjela u engleskom premierligašu Newcastle Unitedu, saudijski fond nedavno je preuzeo kontrolu nad četiri najbolja kluba u državi — Al Ittihadu, Al Nassru, Al Hilalu i Al Ahliju — koji su privukli brojne talente iz najprestižnijih europskih liga ovog ljeta ogromnim plaćama.

Al Nassr je dospio na globalne naslovnice krajem prošle godine potpisivanjem ugovora s portugalskom superzvijezdom Cristianom Ronaldom u sumraku njegove karijere, ali saudijska profesionalna liga sve više privlači i igrače koji su u najboljim godinama te iz nekih od najboljih europskih klubova. Veznjak Intera iz Milana Marcelo Brozović i bek Manchester Uniteda Alex Telles nedavno su se tako pridružili Ronaldu u Al Nassru.

  • +8
Kylian Mbappe u zagrljaju predsjednika Macrona Izvor: Profimedia / Autor: Dave Shopland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dvojica Mbappeovih suigrača, bivši napadač Real Madrida i osvajač Zlatne lopte Karim Benzema te veznjak Chelseaja N'Golo Kante pridružili su se Al Ittihadu.

Al Ahli je zgrabio vratara Chelseaja Edouarda Mendyja i bivšeg napadača Liverpoola Roberta Firmina, a upravo su dogovorili ugovor vrijedan 30 milijuna funti (38,54 milijuna dolara) za dovođenje napadača Riyada Mahreza iz aktualnog engleskog i europskog prvaka Manchester Cityja.

Mbappeovi potencijalni poslodavci potrošili su već gomilu novca kako bi kupili usluge portugalskog veznjaka Rubena Nevesa, bivšeg kapetana Wolverhampton Wanderersa iz Premier lige, te Chelseajevog braniča Kalidoua Koulibalyja i veznjaka Lazija Sergeja Milinkovića Savića.

Inače, UEFA planira uvesti nove propise kojima se ograničava potrošnja europskih klubova na naknade za transfere igrača i plaće na 90 posto prihoda u 2023., 80 posto sljedeće godine i 70 posto u 2025.

  • +15
PSG - Riyadh All-Stars/Riyadh Season Cup, Messi Cristiano Ronaldo, 19.1.2023. Izvor: EPA / Autor: STR

Iako Europa ima koristi od legendarne povijesti klubova i prestiža natjecanja kao što je Liga prvaka, s glavnim nacionalnim ligama poput engleske Premier lige, španjolske La Lige, njemačke Bundeslige i talijanske Serie A, saudijske vlasti jasno vide priliku za mobilizaciju njihovih golemih financijskih resursa kako bi poremetili tradicionalnu hijerarhiju.

Nogomet nije prvi sport koji je potresen iznenadnim valom saudijskih ulaganja. Stvaranjem zasebnog turnira LIV Golf, fond je iskoristio duboke džepove Rijada da privuče neka od najvećih imena iz svijeta golfa, izazivajući gnjev tradicionalnog PGA Toura i podjelu u tom sportu.

Michael Goldberg, viši potpredsjednik sportskih financija u DBRS Morningstaru, rekao je u ponedjeljak za CNBC da će za ostvarenje plana saudijske vlade da poremeti svijet nogometa trebati puno više vremena, čak i ako više velikih imena bude privučeno čudovišnim paketima plaća u nadolazećim godinama.

'U golfu ili tenisu, naprimjer, možete platiti 20 od 100 najboljih igrača na svijetu i možete organizirati vrhunske turnire svaki tjedan. Ako u nogometu plaćate 20 od 100 najboljih igrača na svijetu, imate jednog i pol sjajnog igrača u svakoj momčadi u svojoj ligi, ali ostatak lige nije istog kalibra kao u Europi', rekao je Goldberg.

Goldberg smatra da bi moglo proći nekoliko generacija prije nego što saudijski klubovi ponude istu glamuroznu natjecateljsku privlačnost vrhunskim igračima iz cijelog svijeta te podržava napore UEFA-e da se usredotoči na financijsku održivost europskih klubova umjesto na njihovu sposobnost plaćanja enormnih plaća kako bi zadržali igrače.