njihova istina

Rusija tvrdi da zapad laže o uzrocima svjetske prehrambene krize

22.06.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu optužila zapad da širi laži o globalnoj prehrambenoj krizi za koju Moskvu tvrdi da je uzrokovana sankcijama koje su joj nametnule Sjedinjene Države i Europska unija zbog njezine invazije na Ukrajinu

Osim smrti i razaranja u samoj invaziji, rat i zapadne sankcije ruskom gospodarstvu povećali su cijene žitarica, prehrambnego ulja, gnojiva i energije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je užasnuta tvrdnjama zapada koji Rusiju okrivljuje za svjetsku prehrambenu krizu.

„To je laž – takve optužbe su potpune laži“, kazala je Zaharova novinarima u Moskvi.

„Zapad može dopremati svo to naoružanje u Ukrajinu, ali iz nekog razloga ništa se ne može izvući iz Ukrajine?“, upitala je Ruskinja. 

SAD i članice EU-a tvrde da Rusija pogoršava prehrambenu krizu sprječavajući izvoz žitarica, prvenstveno blokirajući luke Ukrajine iz koje dolazi deset posto svjetskog izvoza. 

Rusija i Ukrajina dva su najveća proizvođača poljoprivrednih roba na svijetu. Rusija je najveći svjetski izvoznik žita nakon Europske unije, a Ukrajina najveći izvoznik suncokretovog ulja. 

Obje zemlje imaju veliku ulogu na tržištima ječma, kukuruza i uljane repice, a Rusija je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača gnojiva. 

Zaharova tvrdi da su zapadne sankcije dovele poljoprivredna tržišta na rub ponora time što su poremetile sustave plaćanja, transporta i osiguranja, a što je spriječilo ruski izvoz hrane i gnojiva. 

„To nije logično. S jedne strane Europska unija tvrdi da se stvara globalna prehrambena kriza, a s druge baš ona blokira pošiljke dobara sebi, na svom kontinentu“, rekla je Zaharova.

Eritreja, Armenija, Mongolija, Azerbajdžan, Gruzija, Somalija, Bjelorusija, Turska, Madagaskar, Libanon, Egipat i Pakistan 2021. su ovisili o Rusiji s više od 70 posto uvoza žita, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda. 

Mongolija, Kazahstan, Moldavija, Srbija, Honduras i Gana uvoze više od polovice svog gnojiva iz Rusije, pokazuju ti podaci.