DISKONTNA CIJENA

Mercator za Todorića gotovo upola jeftiniji

31.01.2013 u 12:28

Bionic
Reading

Za dva tjedna završava rok u kojemu skupina banaka i Pivovarna Laško (PL) očekuju neobvezujuće ponude za dionice u Mercatoru. Ukupno se prodaje 53 posto od ukupnog broja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Prema procjenama analitičara InterCapitla, prodajna cijena bi se mogla kretati oko 130 eura po dionici što je gotovo upola jeftinije od cijene koju je Agrokor nudio u prethodnom krugu prodaje

Prema jučer objavljenim podacima, Mercator je lani ostvario prihod od 2,873 milijarde eura, što je 0,4 posto više nego prethodne godine, a gubitak je povećao na 103,6 milijuna eura. S obzirom na osjetno pogoršanje poslovnih rezultata, ponude u novom krugu prodaje vjerojatno neće biti ni približne onima iz ranijeg u kojem je Agrokor ponudio čak 221 eura po dionici.

Trenutačno se cijena Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi kreće oko 135 eura, a analitičari procjenjuju da ni ponude za preuzimanje neće biti znatno više. Uzimajući u obzir aktualne poslovne pokazatelje, analitičari investicijskog portala iCapital došli su do zaključka da bi Agrokor, uz nepromijenjene uvjete vrednovanja dionice, ovoga puta mogao ponuditi za dionicu Mercatora svega 130 eura.

Proces prodaje većinskog paketa Mercatora, kao i obično, prate kontroverzne izjave čelnika tvrtke. Tako je direktor Toni Balažič u razmaku od samo nekoliko dana javnosti uputio dvije sasvim oprečne poruke. U petak je poručio da nije vrijeme za prodaju sugerirajući da bi bilo bolje prije toga popraviti poslovanje, da bi u utorak podržao namjeru većinskih vlasnika da prodaju svoje udjele. Pritom je napomenuo da je Mercatoru potreban stabilan vlasnik koji će omogućiti daljnji razvoj kompanije.

Slovenski mediji navode da će se sa svojom ponudom vjerojatno ponovo javiti i hrvatski koncern Agrokor koji je i prilikom zadnjeg pokušaja prodaje krajem 2011. kao jedini od strateških investitora dao ponudu koja je zadovoljavala vlasnike. Do prodaje nije došlo zbog ocjena da je Agrokor regionalni konkurent koji bi ograničio rast Mercatora na tržištima izvan Slovenije, gdje ostvaruje skoro polovicu prihoda.