NOVI VLASNIK GETROA

Mercator u Sloveniji kreće s prisilnim godišnjim

mercator

mercator

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Zaposlenici vodećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercator ovih dana otvaraju omotnice s rješenjima o polugodišnjem izvanrednom godišnjem odmoru i savjetom da sami počnu tražiti novi posao

Vijest da najveći slovenski privatni poslodavac Mercator, koji zapošljava nešto više od 21.500 radnika, među kojima je i 3341 zaposlenih u hrvatskom poduzeću Mercator-H d.o.o., slovenski su novinari otkrili na dan Mercatorova preuzimanja hrvatskog trgovačkog lanca Getro.

Mercator je vijest o 'prisilnom plaćenom godišnjem odmoru' potvrdio, s naglaskom da je riječ o 68 zaposlenika kojima su, uz obećanje da će ih za to vrijeme pokušati prerasporediti na druga radna mjesta, ipak savjetovali da i sami krenu u potragu za novim zaposlenjem, prenosi Večernji list.

– Nije riječ o otpuštanju, već o unutarnjoj reorganizaciji, posljedica koje je i zatvaranje nekih radnih mjesta. Ne smanjujemo broj prodavača, nego racionaliziramo režijska radna mjesta, a cilj nam je postići tzv. 'vitke režije' – kažu u Mercatoru. Dodaju da je takva reorganizacija njihov odgovor na sve veću uključenost u međunarodno tržište i nužno potrebnu elastičnost poslovanja pa su poslovne funkcije koncerna odvojili od operativnih.

Poslovni sustav Mercator ostaje jedinstveno poduzeće čija će unutarnja organizacija omogućiti da strateški dio skrbi za daljnji razvoj čitave skupine, a razvojem i upravljanjem nekretninama bavit će se dio za nekretnine, dok će se poslovno područje Trgovina Slovenije baviti operativnim aktivnostima u Sloveniji.

Usto, nastaju i dva samostalna poduzeća, Intersport ISI d.o.o i Modiana d.o.o., pa će u vlasništvu Mercatora u Sloveniji biti osam društava.

Banke prodaju Mercator

Prema pisanju slovenskog Dnevnika, osam banaka, vlasnica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora, prošlog je tjedna pozvalo potencijalne investitore da daju svoje najbolje ponude za kupovinu njihovog udjela, koji iznosi 36 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi