PREVELIKI RIZIK

Mercator odustao od kupnje Laškog

19.01.2012 u 15:52

Bionic
Reading

Mercator neće objaviti ponudu za preuzimanje Pivovarne Laško, odlučila je uprava slovenskog trgovačkog lanca. Kao glavni razlog za odbacivanje prijedloga naveli su velike rizike koje bi za Mercator ta operacija imala s obzirom na uvjete što su ih Mercatoru postavili dioničari PL-a na skupštini

Riječ je o zahtjevu dioničara PL-a da se izvede dokapitalizacije s izdavanjem novih dionica s udvostručavanjem sadašnjeg kapitala. Usto, Mercator je, kako navodi, bio spreman za dionicu PL-a platiti 19 eura za dionicu, dok dioničari skupine zahtijevaju 34 eura. Sadašnja je cijena dionice Pivovarne Laško (PL) na LJubljansoj burzi oko 10 eura.

'Prihvaćanjem traženih uvjeta preuzimanja Mercator bi se previše kreditno izložio prema domaćim bankama, što bi dovelo do problema u ispunjavanju obveza prema drugim vjerovnicima', priopćili su iz Mercatora

Većina slovenskih poslovnih analitičara i dalje smatra da je najava Mercatora da će preuzeti PL imala za cilj spriječiti nastojanja Agrokora da realizira svoju neobvezujuću ponudu od 221 eura za dionicu za preuzimanje Mercatora.

Podsjetimo, zbog najave preuzimanja Pivovarne Laško zaustavljen je proces prodaje većinskog paketa dionica Mercatora Agrokor, koji je vodila Nova ljubljanska banka.

Nakon odustajanja od ponude za Laško, dioničari Pivovarne Laško odlučivat će na skupštini zakazanoj za 30. siječnja o prodaji vlasničkog udjela u Mercatoru koncernu Agrokor.

Uprava, međutim, nije predložila prodaju svih dionica Mercatora kojima raspolaže skupina PL nego samo onih u vlasništvu užeg dijela skupine, izuzimajući dionice ljubljanske Pivovare Union kao najvećeg pojedinačnog vlasnika Mercatora (12,33 posto). Prema tom bi prijedlogu za prodaju Agrokoru na raspolaganju bilo 8,43 posto Mercatorovih dionica.