'racionalno i odgovorno''

Medved: Očekujemo od tržišnih aktera da ne utječu na inflaciju

30.06.2023 u 18:59

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je n sjednici vlade rekao kako vlada očekuje od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da svojim ponašanjem ne utječu na inflaciju

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju sedmi mjesec za redom usporavaju te je prema prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku (DZS) u lipnju ove godine inflacija iznosila 7,7 posto. To je najniža godišnja stopa inflacije još od ožujka prošle godine kada je iznosila 7,3 posto u odnosu na ožujak godinu ranije, kazao je Medved u uvodu sjednice Vlade, osvrnuvši se na prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena koju je danas objavio Državni zavoda za statistiku (DZS).

Na takvo kretanje inflacije u lipnju, kako je kazao, utjecao je rast cijena hrane, pića i duhana, za 13,6 posto, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije 8,1 posto, usluga za 7,6 posto.

Istodobno, zahvaljujući mjerama Vlade pad stope inflacije zabilježen je u pogledu energenata, kazao je Medved te dodao kako je time jasno utvrđeno da je Vlada subvencioniranjem cijena struje, plina, naftnih derivata spriječila da cijene energenata ne utječu na povećanje inflacije.

"Stoga očekujemo od svih aktera na tržištu da se ponašaju racionalno i odgovorno te da svojim ponašanjem ne utječu na inflaciju, posebno uzimajući u obzir višestruke pakete mjera pomoći Vlade koji su bili posebno usmjereni prema gospodarstvu", kazao je Medved.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u lipnju stopa inflacije iznosila 7,7 posto u odnosu na lipanj 2022. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest svibanj ove godine, bila viša za 0,9 posto.