statistika dzs-a

Potrošnja u svibnju porasla drugi mjesec za redom, gospodarstvo raste

30.06.2023 u 12:46

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u svibnju potrošnja u maloprodaji realno porasla drugi mjesec zaredom na godišnjoj razini, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u svibnju u odnosu na prethodni mjesec porasla 0,3 posto, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla 3 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla drugi mjesec zaredom, ali sporije nego prethodni mjesec, kada je rast iznosio 4,2 posto na godišnjoj razini.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,7 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je porastao 1,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), njezin rast dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnji stabilan gospodarstva u drugom tromjesečju ove godine.

U prvom tromjesečju gospodarstvo je poraslo već deveti kvartal zaredom na godišnjoj razini, za 2,8 posto.