UVODNA RIJEČ

Medved vodio sjednicu Vlade, najavio veće invalidnine i prava branitelja

30.06.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u petak da izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji Vlada čini daljnje iskorake u zaštiti prava i dostojanstva hrvatskih branitelja

"I ovim prijedlogom zakona nastavljamo promicati ulogu hrvatskih branitelja u društvu te njegovati vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu", rekao je u uvodnom govoru na sjednici Vlade Medved, koji je vodio sjednicu umjesto premijera Andreja Plenkovića.

Premijer Plenković u petak je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a potom je dao izjavu za medije. Zbog kašnjenja polijetanja zrakoplova prema Hrvatskoj Plenković nije stigao na vrijeme u Zagreb.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Medved je rekao da će se povećati iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi, niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli brinuti.

Također, izmjenom zakona provodi se usklađivanje sa Zakonom o mirovinskom osiguranju te zamjena novčanih kazni u kunama novčanim kaznama u eurima.

"Podsjećam da smo jedinstvenim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji unaprijedili sustav skrbi i prilagodili ga potrebama hrvatskih branitelja, dragovoljaca, ratnih vojnih invalida i njihovih obitelji", kazao je Medved.

Podsjetio je i na Zakon o nestalima i Zakon o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu, te da je Vlada ispravila nepravdu prema 62.000 branitelja i njihovim obiteljima, kojima su za 10 posto bile smanjene mirovine ostvarene po posebnim propisima.

Prvih pet posto vraća se 1. srpnja, a drugih pet posto od početka sljedeće godine, i to nakon što je Vlada već na početku prvog mandata vratila prvih 10 posto, istaknuo je Medved.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Također je podsjetio kako su u Šibeniku, Sinju i Petrinji, a uskoro i u Daruvaru, otvorili veteranske centre vrijedne više od 45 milijuna eura.

Prema važećim zakonskim odredbama, naveo je, osobna invalidnina i druga prava određuju se u postotku od proračunske osnovice, a s obzirom da se iznos proračunske osnovice od 2001. godine nije mijenjao, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji - isti su 22 godine, dok su iznosi prosječne neto plaća u Republici Hrvatskoj rasli, naveo je.

"Izmjenama zakona predlažemo da se mjesečni iznosi osobne invalidnine, posebnog doplatka za njegu i pomoć druge osobe, ortopedskog doplatka, naknada za njegovatelja i obiteljske invalidnine, određuju od osnovice koja se određuje odlukom Vlade. Time će se omogućiti da iznos prava iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata budu usklađeni s ekonomskim stanjem u Republici Hrvatskoj", naglasio je.

Izmjenama i dopunama Zakona predviđene su i izmjene uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje.

Iako je Ministarstvo u proteklim godinama uložio značajne napore u provedi mjera namijenjenih zapošljavanju nezaposleni hrvatskih branitelja i dalje postoje određeni broj hrvatskih branitelja koji se zbog zdravstvenih i drugih razloga nalaze u riziku od siromaštva zbog nemogućnosti samostalnog privređivanja, objasnio je potpredsjednik Vlade.

Izmjenama se zakon usklađuje s odredbama iz Zakona o mirovinskog osiguranja radi mogućnosti duljeg zadržavanja u svijetu rada.

Predlaže se i stvaranje preduvjeta za osnivanje ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja koji za njim imaju potrebu.

"S obzirom na starenje populacije hrvatskih branitelja, potreba nemoćnih i bolesnih, kao i onih u samačkim kućanstvima, očekuje se kontinuirani porast hrvatskih branitelja kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi. Stoga je u zakonu predviđena pravna osnova za osnivanje navedenih ustanova", objasnio je Medved.

Naglasio je u obrazloženju da ništa od ovih mjera ne bi bilo moguće da u državnom proračunu nisu osigurana sredstva koja su za u ovoj godinu, u odnosu na 2016. godinu, uvećana za čak 30 posto.

"Kontinuitet politike vrednovanja uloge hrvatskih branitelja u našem društvu i brige za hrvatske branitelje vidljiv je još od prvog dana mandata naše Vlade i donošenje jedinstvenog zakona 2017. godine, s ciljem osiguravanja jakog zakonskog uporišta koje je obuhvatilo sve hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir. Na taj je način postignut veliki napredak u skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju", rekao je.