PRIČA O USPJEHU

Međimurski recept za bolju i sretniju Hrvatsku

08.12.2014 u 09:26

Bionic
Reading

Šestan-Busch, Komet i LPT najuspješnije je, prema ocjeni čakovečke Županijske komore HGK, međimursko malo, srednje i veliko poduzeće. Osim što ulažu u razvoj i izrazito su okrenute stranim tržištima, kako je rečeno u petak prilikom dodjele priznanja njihovim predstavnicima, zajedničko im je i to što posluju u istoj sredini - gradu Prelogu

Iako ima manje od osam tisuća stanovnika, a tek je 1997. postao grad, Prelog je danas zamašnjak međimurskoga gospodarstva koje u posljednjih godinu dana bilježi rast zaposlenosti i prihoda od četiri posto. Kako je moguće postići takav status za manje od dva desetljeća, objašnjavali su u petak vodeći preloški gospodarstvenici i političari koji su se mogli čuti na svečanosti povodom 750 godina od prvog pisanog spominjanja njegova imena.

'Danas imamo dobro gospodarstvo, barem desetak tvrtki koje su svjetski poznate, inovativne i izvozno orijentirane. Preloške tvrtke danas izvoze u više od 60 zemalja svijeta i na pet kontinenata. Prelog je ovo postigao zahvaljujući dobrom upravljanju u našoj lokalnoj zajednici, i to u kontinuitetu. Upravljanje je jedinstvena disciplina u svim segmentima našega života pa tako i u lokalnoj sredini', ustvrdio je Alojz Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch, svjetski poznatog proizvođača kaciga.

Šestan je bio i prvi preloški gradonačelnik koji je vodio grad sredinom 90-ih godina zajedno, kako veli, sa svojom ekipom volontera koja je i danas mala kockica lijepog preloškog gospodarskog mozaika koji čine oko 300 gospodarstvenika i 85 obrtnika čiji se broj - povećava. Zahvaljujući svemu tome, broj nezaposlenih osoba u godinu dana smanjen je na području Preloga za petinu, tako da je pao ispod pet posto, točnije na tek 288 nezaposlenih osoba.

Stoga ne čude riječi zahvale koje je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek izrekao u petak.

'Da bismo uspjeli, trebalo je puno znanja, rada, mudrosti i ideja. Zato bih se zahvalilo svojim prethodnicima, ljudima koji su vodili grad trudeći se da njegovi građani imaju što ugodniji život, ljudima koji su svojim vizijama omogućili da Prelog bude to što je danas. Sve tri nagrade Županijske komore došle su u Prelog i zato vas molim pljesak kao znak zahvale svim preloškim gospodarstvenima, koji su kotač zamašnjak što tjera i nas u gradskoj upravi da budemo bolji od njih, a vjerujte da je to teško postići', rekao je Kolarek (HDZ) koje je kao jedan od prioriteta naveo povećanje broja stanovnika.

Dvjestotinjak nazočnih uzvratilo je velikim pljeskom na svečanosti na kojoj se ne bi čule sumorne brojke o padu hrvatskog BDP-a i nezaposlenosti da na njih nije podsjetio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je, uz ostalo, ustvrdio da Prelog može biti uzor i po korektnim političkim odnosima jer je njegovim političarima važniji kvalitetan život građana od političkih prepucavanja.

Da je tako, posvjedočio je i Kolarekov prethodnik Dragutin Glavina (HNS) koje je bio gradonačelnik Preloga gotovo deset godina tijekom kojih su otvorene i opremljene gospodarske zone, a stvorena je i dobra poduzetnička klima.

'Tome je doprinijela i ekipa koja je rukovodila gradom, ekipa koja je imala viziju i napravila određene preduvjete ne samo za gospodarski, nego i opće društveni napredak našega grada', rekao je Glavina.

Među čestitarima uz 750 obljetnicu bio je i međimurski župan Matija Posavec.

'Svašta smo prošli kroz povijest, ali bili smo uvijek u nečemu prvi: prva pruga, javna rasvjeta… Ovaj kraj je u povijesti i danas bio neka druga Hrvatska. A kada bi Hrvatska danas preslikala gospodarske rezultate Međimurja, odnosno da dvostruko više izvozi nego uvozi, da ima u posljednjih sedam godina kontinuiran rast prihoda i rast izvoza, kao i rast zaposlenosti, onda bi uz prirodne i druge ljepote i potencijale Hrvatska drukčije izgledala - bila bi zemlja sretnih ljudi. No po nečemu nismo sretni, a to je najmanji prosjek plaća u cijeloj Hrvatskoj. I zato šaljem apel prema gospodarstvenicima da ne budemo na 3.800 kuna, koji je 30 posto manji od hrvatskog i gotovo 50 posto manje od prosjeka Zagreba. Prosjek plaća nastojimo kompenzirati, pa tako jedini imamo besplatan prijevoz učenika i udžbenike, a od nove godine svaki student će dobiti stipendiju. Bez obzira na političke stranke i ideologije, ovdje nema sukoba, a umjesto da se sukobljavamo, nastojimo biti dobar servis gospodarstvu izdavanjem dozvola za nekoliko dana i tome slično. S puno optimizma radimo u javnom interesu i neka se Hrvatska ugleda u nas', poručio je HNS-ovac Posavec.

Uspješnu prelošku priču započeo je 90-ih Stjepan Hrešč, osnivač i bivši vlasnik tvrtke HESPO koja od 2005. posluje u sklopu švedskog Hilding Andersa.
'Netko uvijek mora biti prvi i ja sam imao tu čast da ovdje budem prvi. No nisam jedini zaslužan za preloško gospodstvo, jer ima niz tvrtki koje služe na čast svima Preloščanima', kaže skromno prvi vlasnik poznatog proizvođača madraca i namještaja.

HESPO je bio i razlog za dolazak još jednog stranog investitora, američke multinacionalne korporacije Leggett & Platt, vodećeg svjetskog proizvođača žičanih jezgri i ostalih komponenti za madraca i namještaj koji zapošljava gotovo 20 tisuća djelatnika. Naime, nakon niza poboljšanja krajem 90-ih godina u HESPO-u i tvrtki Heplast, tada u vlasništvu obitelji Hrešč i Gečić, došlo se do novog inovativnog načina proizvodnje žičanih jezgri za proizvodnju madraca koji je patentiran u zemlji, a zatim i u Švicarskoj, odnosno svijetu. Kada su za to 1999. saznali u korporaciji Leggett & Platt, stupili su u kontakt s vlasnicima tvrtki Hespo i Heplast preko svog partnera u Kanadi hrvatskog porijekla, a svega pola godine kasnije došlo je do akvizicije, odnosno kupnje pogona za proizvodnju žičanih jezgri za madrace (iz Hespa) te odjela istraživanja i razvoja i pogona za proizvodnju strojeva (iz Heplasta).

Inovacija, međutim, nije bila jedini razlog zato što je korporacije Leggett & Platt u Prelogu osnovala tvrtku kćer LPT Tehnologije, jedino američko ulaganje u hrvatsku industriju.

'Pozicija Preloga jako je dobra, odnosno njegova prometna povezanost jer je blizu nama interesantnim tržištima Srednje Europe. Naravno, faktor su i ljudi, koji su talentirani. Isto tako jako je bitno da je cijena radne snage konkurentna u odnosu na cijenu zemalja u okruženju, kao i da se lokalna samouprava trudi i ima sluha za investitore i investicije', upozorava Davor Gečić, direktor LPT-a, dobitnika Zlatne kune u kategoriji velikih poduzeća.

Zlatnu kunu za najbolje srednje poduzeće u Međimurskoj županiji dobila je metaloprerađivačka tvrtka Kometa, i to već treći put.

'Ovo je dokaz da domaća tvrtka i domaća pamet mogu postizati vrhunske rezultate. Njih ne bi bilo da svake godine većinu dobiti ne ulažemo u razvoj, i to je jedan od glavnih elemenata uspjeha. Uz to trudimo se da poslujemo na održiv način, odnosno brinemo se da radnici budu zadovoljni i imaju pristojne plaće i uvjete rada. Također brinemo o okolišu i pomažemo društvenoj zajednici', rekao je Dražen Sinko, direktor Kometa.

Zbog stalnog ulaganja, preloška se poduzeća šire, a dolaze i novi ulagači. Međutim, problem je nedostatak prostora pa se ulagačima predlaže da, dok se taj problem ne riješi, oroče novac!

'Sada su naše zone popunjene 95 posto. Međutim, ovih dana očekujemo suglasnost državnih institucija za dodatnih 16 hektara industrijske zone sjever, a u tijeku je izrada detaljnog plana za proširenje za 12 hektara koliko je potrebno LPT-u', najavio je dogradonačelnik Zdravko Kvakan

Ipak, kao najveće bogatstvo izdvojio je djecu i mlade koji su nekada napuštali Prelog, a sada se stvaraju uvjeti ne samo za ostanak, nego i za povratak mladih i obitelji. Među potonjima je i obitelj Gorana Gotala, predsjednika Gradskog vijeća Grada Preloga.

'Razlog zašto smo se supruga i ja vratili u Prelog prije šest godina brojne su mogućnosti koje se nude za djecu i odrasle. A tu je i prihvatljiva cijena zemljišta i komunalne infrastrukture, kao i raznovrstan kulturni i sportski sadržaj. Djeca imaju dobar odgoj od jaslica do škole, a otvaraju se i radna mjesta', rekao je Gotal naglasivši da svatko tko izabere Prelog neće se razočarati.