ISKORAK U GENETIKU

Medilab preuzeo Genos DNA laboratorij

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 08.06.2015 10:49
  • Objavljeno 08.06.2015 u 10:49
Genos

Genos

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Tvrtka Medilab od travnja 2015. većinski je vlasnik laboratorija Genos DNA, segmenta tvrtke Genos koji se bavi genetikom, izvijestili su iz Genosa

Laboratorij Genos DNA, koji ima tri suvremeno opremljena laboratorija u Zagrebu: laboratorij za humanu genetiku, laboratorij za animalnu genetiku te laboratorij za forenzičku analizu DNK, ovom akvizicijom kreće u intenzivniji tržišni proboj i komercijalizaciju svojih proizvoda.

Genos je osnovan u travnju 2007. kao akademski startup, a svoj uspjeh bazira na intenzivnom ulaganju u istraživanje i razvoj te školovanje djelatnika. 2013. proglašen je najboljim mjestom za rad istraživača u svijetu u velikom istraživanju uglednog časopisa The Scientist. Dobitnik je niz priznanja za inovativnost poslovanja od poslovne i znanstvene zajednice.

Medilab je tvrtka koja se pozicionirala kao lider u području samokontrole dijabetesa te se specijalizirala za podizanje standarda podrške liječenju oboljelih od šećerne bolesti.

Također, Medilab je predvodnik u području hemodijalize i laboratorijske dijagnostike. Zastupnik je i distributer koncerna Bayer HealthCare Diabetes Care Division, B. Braun Avitum, Siemens MSD, Buhlmann, Diesse, Cusabio i SastoMed.

Tvrtku je 1991. godine osnovao Marko Džepina koji je i danas vlasnik i generalni direktor. Od osnivanja Medilab bilježi kontinuiran rast prodaje i porast broja zaposlenih. Trenutno zapošljava 55 djelatnika, a u prošloj je godini ostvario 157 milijuna kuna prihoda i 15,2 milijuna kuna dobiti.

Ulazak u vlasničku strukturu vodećeg laboratorija DNK u Hrvatskoj i regiji za Medilab predstavlja značajan iskorak u područje brzorastućeg tržišta genskih testova, a labu Genos DNA značit će mogućnost intenzivnijeg marketinškog nastupa, komercijalizacije proizvoda te razvoja novih proizvoda temeljenih na potrebama tržišta.

Segment testiranja DNK bilježi trendove iznimnog rasta (prema predviđanjima analitičkih studija za razdoblje od 2015. do 2020. godine) koji se pripisuje učestalosti genetskih bolesti, rastuće potražnje za molekularnom dijagnostikom, starenju stanovništva te izrazitom povećanju broja kroničnih bolesti.

Povećana učestalost kroničnih i malignih oboljenja motivira medicinsku znanost da razvija nove lijekove i postupke koji bi produljili aktivan život. Medicina se usmjerava na dijagnostičke postupke koji omogućuju personalizirani pristup liječenju baziran na informacijama o genskim predispozicijama za pojedinu bolest. Genos DNA će svoju poslovnu strategiju razvijati upravo u smjeru personalizirane medicine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!