skuplje od zlata

Maslinovo ulje nije se nikad više kralo i krivotvorilo, stručnjaci: 'Bit će još gore!'

06.12.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Visoke cijene maslinovog ulja dovele su do pravog buma krađa, prijevara i krivotvorina u europskim maslinarskim regijama

Grčke su vlasti nedavno uhitile oca i sina u blizini Soluna, a optuženi su za prodaju suncokretovog ulja označenog kao maslinovo.

Policija je otkrila oko 13 tona suncokretovog ulja kupljenog u obližnjoj Bugarskoj. Dvojica muškaraca navodno su suncokretovom ulju dodala bojila kako bi ga pokušali prodati kao vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, što je uobičajena taktika prevaranata.

Dio krivotvorenih proizvoda prodan je u Bugarskoj, a ostatak je distribuiran u Grčkoj, izvijestila je policija. Otac i sin privremeno su pušteni na slobodu do daljnje istrage jer su uzorci ulja poslani u laboratorij na analizu kako bi se provjerila potencijalna šteta uzrokovana dodanim bojama.

Prijevare s maslinovim uljem poput ove postaju sve češće jer su mu cijene utrostručene od 2019. godine. Policija je nedavno u Španjolskoj i Italiji privela 11 osoba i zaplijenila više od 260.000 litara krivotvorenog maslinovog ulja.

Zajednička operacija, koju su proveli talijanski karabinjeri i Europol, uključivala je racije u obje zemlje i inspekcije zadruga za preradu maslina u španjolskim pokrajinama Ciudad Real, Jaén i Córdoba.

U Španjolskoj je banda angažirala tvrtku povezanu s akvizicijom ulja niže kvalitete. Preinačili su takva ulja kako bi oponašala djevičanska i ekstra djevičanska ulja, prodajući ih s krivotvorenom dokumentacijom.

Proces je uključivao miješanje mutnih ulja, nusproizvoda proizvodnje maslinova ulja, s kvalitetnijim maslinovim uljem kako bi se postigla potrebna razina masti i ostalih komponenti.

Izvor: tportal.hr

Korištenje jeftinijeg i lošijeg proizvoda te lažno označavanje kao da je u pitanju kvalitetniji proizvod jedna je od najčešćih metoda prijevare s maslinovim uljem, navodi se u izvješću Europske komisije o sigurnosti hrane za 2022. godinu.

U Uniji je prosječna cijena maslinovog ulja porasla 75 posto od siječnja 2021., a u Španjolskoj, najvećem proizvođaču, porasla je za 150 posto u posljednje dvije godine, zbog čega su neki supermarketi stavili sigurnosne oznake ili lokote i lance za sprječavanje krađa.

Najvažnija španjolska poslovna organizacija, CEOE, rekla je da je 2022. zabilježen porast ponovljenih krađa usmjerenih na trgovce za 30 posto, a do sada u 2023. za dodatnih 12 posto.

Iako su cijene ulja porasle i u Portugalu, one su i dalje niže od onih u Španjolskoj i zbog toga su mnogi Španjolci počeli prelaziti granicu kako bi kupili ulje u susjednoj zemlji.

U Grčkoj je cijena maslinovog ulja porasla za gotovo 70 posto između siječnja 2021. i rujna 2023., prema podacima grčkog statističkog zavoda (ELSTAT).

  • +25
Maslinovo ulje Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Mislim da će cijene nastaviti rasti', izjavila je stručnjakinja za maslinovo ulje Judy Ridgway za Euronews. 'Nova berba za 2023./24. bit će jako osiromašena, još nismo sigurni koliko. Naravno, oskudica će podići cijenu.'

Već drugu godinu zaredom suše uzrokuju smanjenje globalne proizvodnje maslinovog ulja. Međunarodno vijeće za masline procijenilo je da će se proizvodnja smanjiti na 2,4 milijuna tona, što je znatno ispod svjetske potražnje od približno tri milijuna tona.

Španjolska, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom. Prema podacima tvrtke Mintec, specijalizirane za istraživanje tržišta roba, španjolska proizvodnja maslinovog ulja pala je na oko 610.000 tona — što je pad od više od 50 posto u usporedbi s uobičajenih 1,3 do 1,5 milijuna tona.

'Mješavina raznih čimbenika, poput opće inflacije cijena, smanjene proizvodnje maslinovog ulja i sve veće potražnje, stvorila je pogodno tlo za lažne proizvođače', stoji u priopćenju Europola.

Rastuće cijene 'tekućeg zlata' potaknule su sve veći broj krađa. Krajem kolovoza iz španjolske obiteljske uljare Marin Serrano El Lagar nestalo je oko 50.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrijednog više od 420.000 eura.

Neposredno prije toga lopovi su ukrali 6000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrijednog 50.000 eura, iz uljare Terraverne.