suša i nestašica

Ne vidi se kraj rastu cijena maslinovog ulja - toliko je skupo da ga se krade!

20.09.2023 u 06:02

Bionic
Reading

Cijene maslinovog ulja obaraju sve rekorde jer su ekstremne suše u velikim zemljama proizvođačima smanjile zalihe. Potaknulo je to i lopove da sve više kradu ovo 'tekuće zlato'

Globalne cijene maslinovog ulja porasle su na 8900 dolara po toni u rujnu. Glavni uzrok su velike suše na Mediteranu, ističe se u nedavnom izvješću američkog ministarstva poljoprivrede. Prosječna cijena već je u kolovozu bila 130 posto viša u usporedbi s prethodnom godinom i trend rasta ne pokazuje naznake popuštanja.

Španjolska, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom. Prema podacima tvrtke Mintec, specijalizirane za istraživanje tržišta roba, španjolska proizvodnja maslinovog ulja pala je na oko 610.000 tona — što je pad od više od 50 posto u usporedbi s uobičajenih 1,3 do 1,5 milijuna tona.

'Zabrinjava pad proizvodnje i u drugim velikim europskim zemljama proizvođačima maslinovog ulja, uključujući Italiju i Grčku, u kojima prevladavaju sušni uvjeti', rekao je Mintecov analitičar Kyle Holland za CNBC.

Cijene maslinovog ulja u španjolskoj Andaluziji skočile su u rujnu na 8,45 eura po kilogramu. Na godišnjoj razini to je poskupljenje od čak 111 posto, a trenutna cijena najviša je zabilježena u povijesti španjolskog maslinarstva.

Rastuće cijene 'tekućeg zlata' potaknule su sve veći broj krađa. Krajem kolovoza iz španjolske obiteljske uljare Marin Serrano El Lagar nestalo je oko 50.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrijednog više od 420.000 eura.

Neposredno prije toga lopovi su ukrali 6000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja vrijednog 50.000 eura iz uljare Terraverne.

Suša prepolovila urod maslina u Španjolskoj Izvor: Profimedia / Autor: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Analitičar Kyle Holland upozorava da bi se globalne zalihe maslinovog ulja mogle iscrpiti prije listopada, kad obično dolazi nova berba.

'Stvari dodatno komplicira odluka Turske, također značajnog proizvođača, da obustavi izvoz maslinovog ulja do 1. studenog', rekao je analitičar.

Kad je riječ o Hrvatskoj, cijena maslinovog ulja tradicionalno je osjetno viša nego ona najvećih proizvođača s juga Europe: Portugala, Španjolske, Italije i Grčke.

Prema podacima našeg Ministarstva poljoprivrede, prošle godine u kolovozu stotinu kilograma ulja u Hrvatskoj se prodavalo za 768 eura, a svugdje drugdje bilo je osjetno jeftinije. U Portugalu mu je cijena bila 331 eura, Španjolskoj 374 eura, u Grčkoj 344 eura, a u Italiji 450 eura.

U svim tim zemljama cijena je u međuvremenu odletjela u nebo. Prošli mjesec u Portugalu je iznosila 616 eura (+86 posto), u Španjolskoj 775 eura (+107 posto), u Grčkoj 763 eura (+121 posto) te u Italiji 895 eura (+99 posto). U Hrvatskoj je cijena u odnosu na kolovoz lani otišla gore za 36,5 posto i 100 kilograma se prodavalo za 1049 eura.

Inače, prema proizvedenim količinama, Hrvatska se ne može uspoređivati s velikim europskim proizvođačima. Primjerice, Španjolska je u sezoni 2022./2023. proizvela oko 660 tisuća tona ulja, a Hrvatska tek nešto više od četiri tisuće tona, pokazuju podaci Europske komisije.