ekstremne vrućine

Proizvodnja maslinova ulja ugrožena: Prijeti nestašica, pa i još veći rast cijena

18.07.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Proizvodnja maslinova ulja je u krizi uslijed toplinskog vala koji je pogodio Europu. Najveći svjetski proizvođač maslina – Španjolska – mogla bi imati loš urod drugi put zaredom, a to bi značilo i manje maslinova ulja na policama trgovina i još veće cijene

Toplinski val u Europi mogao bi izrazito negativno utjecati na berbu maslina ove jeseni. Bio bi to drugi lošiji urod zaredom te bi neminovno utjecao na cijene ulja. Već nakon proljetnog toplinskog vala, koji je smanjio cvatnju maslina u Španjolskoj, proizvođaču polovice svjetskog uroda masline, predviđalo se da će urod biti samo 28 posto veći u odnosu na prošlu godinu – najgoru u gotovo desetljeću.

Stoga i prije sadašnjeg toplinskog vala prognoza nije bila baš sjajna – predviđalo se da će Španjolska proizvesti 850.000 tona, a standard je 1,3 milijuna tona. Prošle godine ih je pak proizvedeno 660.000. Sad u industriji strahuju da bi proizvodnja mogla biti još gora jer temperature ovaj tjedan u nekim južnim dijelovima Španjolske idu do 43 Celzijeva stupnja. Temperature su to pri kojima stabla masline odbacuju nezrele plodove da bi sačuvala vlagu.

'Jako smo uzrujani zbog ovakve situacije. Lani smo barem imali nešto viškova iz godine ranije, što je donekle poništilo manjak. Ove godine bačve su suhe. Čak i ako Španjolska proizvede prvotno predviđenih 850.000 tona, cijene će morati ići gore', rekao je Walter Zanre, izvršni direktor britanske podružnice kompanije Filippo Berio, najvećeg svjetskog proizvođača maslinova ulja, za Guardian.

Vrlo izvjesna nestašica znači dodatan rast cijena, posebice ako se uzme obzir to da bi berba mogla biti loša i u Italiji i Portugalu. Veleprodajna cijena maslinova ulja udvostručila se od početka 2022., a u Ujedinjenom Kraljevstvu maloprodajna cijena porasla je za 47 posto na godišnjoj razini.

  • +5
Proizvodnja maslinova ulja Izvor: Profimedia / Autor: Georgios Tsichlis / Alamy / Alamy / Profimedia

Budući da ulje nakon jesenske borbe neće biti proizvedeno prije studenog i da će prošlogodišnje zalihe ponestati do rujna, trgovine bi mogle osjetiti nestašice ujesen. U Italiji su zabrinuti i proizvođači rajčica. Potraju li ekstremne vrućine dulje od nekoliko dana, mogle bi ošteti preostale usjeve gotovo spremne za žetvu.

Komercijalni direktor u tvrtki Conserve Italia, koja proizvodi konzerviranu rajčicu Cirio, rekao je da tvrtka procjenjuje kako će proizvodnja biti manja za samo deset posto. Pritom je izglednije da će gore biti pogođena druga berba zbog ovotjednog toplinskog vala. Gotovo zrele rajčice koje čekaju na branje sljedećih tjedana mogle bi isto tako biti u opasnosti uslijed ekstremnih vrućina.

  • +25
Maslinovo ulje Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

S obzirom na to da su cijene maslinova ulja već porasle, smanjila se malo i potražnja kao reakcija na poskupljenje. Potrošnja je u Ujedinjenom Kraljevstvu pala za petinu, no to smanjenje vjerojatno neće biti dovoljno da nadoknadi buduće nestašice.

Najdeblji kraj mogli bi pak izvući mali proizvođači. Kako su im troškovi proizvodnje (energija, radna snaga i pakiranje) jako visoki, oni ne mogu plasirati svoje ulje na tržište po konkurentnoj cijeni. Direktor iz kompanije Filippo Berio rekao je da će vrlo vjerojatno naposljetku propasti. 'Sljedećih mjeseci očekuje nas vrlo teška situacija. Ne pretjerujem ako kažem da je industrija maslinova ulja u krizi. Iako su cijene jako visoke, nitko se od toga ne bogati', rekao je Zanre.