Digitalna (R)evolucija

Martina Dalić: 'Četvrta tehnološka revolucija ne dopušta gubitak vremena'

12.02.2018 u 11:37

Bionic
Reading

U Zagrebu se održava konferencija Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) 'Digitalna (r)evolucija', na kojoj će se predstaviti rezultati istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj. Uvodno su govorili ministrica gospodarstva Martina Dalić, predsjednica HUP-a Gordana Deranja i predsjednik HUP-ICT udruge Boris Drilo

Čelnica HUP-a istaknula je kako se digitalna revolucija i tehnološke promjene odvijaju brže nego ikad u povijesti.

'Nemamo puno vremena za prilagodbu. Tko izgubi korak, nepovratno će zaostati. Hrvatska s promjenama ne stoji najbolje. Doveli smo se do toga da smo s Bugarskom najslabija članica EU-a. HUP-u je cilj ubrzati digitalnu transformaciju svih segmenata društva', rekla je Deranja.

Smatra kako je nužno pojačati ulaganje u primjene novih tehnologija i njihovog uvođenja u poslovne procese.

'Treba posebno pomagati malim i srednjim tvrtkama. Država sa svoje strane mora snažno podržati digitalnu transformaciju. Domaća ICT industrija po svom znanju i kreativnosti može biti globalno konkurentna, ali joj se trebaju osigurati konkurentni uvjeti. Reforme su nužne i krajnji je čas da Hrvatska uskoči u taj vlak', naglasila je Deranja.

Ministrica Dalić složila se s tvrdnjom čelnice HUP-a kako Hrvatska više nema vremena za gubljenje.

'Četvrta tehnološka revolucija ne dopušta gubitak vremena. Hrvatski građani su prvi ili drugi u Europi po traženju vijesti na internetu, ali smo pri dnu u e-trgovini i e-bankingu. Poduzetnici se moraju zapitati koliko ulažu u nove tehnologije', rekla je Dalić.

Naglasila je kako je reforma školstva nužna da bi se djeca pripremila za novi tehnološki svijet.

  • +15
Konferencija Digitalna (R)evolucija u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

'Oko 65 posto školaraca naći će se u zanimanjima koja danas ne postoje. Moramo ih pripremiti za taj novi svijet i nove vještine', izjavila je Dalić.

Država, dodala je, kreće u izradu Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva kako bi se pridonijelo spremnosti domaćih poduzetnika za tehnološke promjene.

U proceduri je i Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte te donosi olakšice za sve poduzetnike koji se bave istraživačkim i inovacijskim aktivnostima.

Poduzetnicima se nudi mogućnost ostvarenja potpore u obliku dodatnog umanjenja osnovice poreza na dobit, odnosno poreza na dohodak za troškove nastale uslijed istraživačkih aktivnosti, pojasnila je ministrica.

Boris Drilo, predsjednik ICT udruge HUP-a, pozdravio je najavu Dalić o izradi Nacionalne strategije digitalizacije gospodarstva.

'Tome ćemo dati punu podršku. Nadamo se i povoljnijem investicijskom okviru za brži razvoj temeljne širokopojasne infrastrukture i 5G tehnologije kroz preusmjeravanje neporeznih davanja vezanih uz cijenu radiofrekvencijskog spektra i naknada za pravo puta te pravo služnosti u izgradnji gigabitnih fiksnih i mobilnih mreža', istaknuo je Drilo.

  • +16
Digitalna (R)evolucija Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić