SUMMIT U BUDIMPEŠTI

Dalić: Digitalizacija doprinosi promjenama kako u gospodarstvu tako i društvu općenito

25.01.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sudjelovala je na 2. Regionalnom digitalnom Summitu, koji se održava 25.- 26. siječnja u Budimpešti

Potpredsjednica Dalić sudjelovala je na ministarskoj panel diskusiji na temu digitalnog gospodarstva. Uz potpredsjednicu Vlade na panel diskusiji sudjelovali su: Mariya Gabriel, povjerenica EK za digitalno gospodarstvo i društvo, Mihály Varga, ministar nacionalnog gospodarstva Mađarske, Jim Schellinger, tajnik za trgovinu države Indiana, SAD, Emilia Müller, Bavarska ministrica rada i socijalnih poslova, obitelji i integracije, Njemačka, Dana Meager, zamjenica ministra financija Slovačke Republike, dok je u ulozi moderatora bio Szabolcs Takács, državni tajnik u Uredu predsjednika Vlade Mađarske.

Na panel diskusiji su otvorena pitanja vezana za digitalnu transformaciju, digitalne platforme, usluge e-Gospodarstva te ekonomiju suradnje s posebnim naglaskom na pitanje oporezivanja. Sudionici panela su raspravljali i o ulozi države u kontekstu digitalne transformacije, kao i o Industriji 4.0.

Potpredsjednica Dalić naglasila je kako digitalizacija doprinosi promjenama kako u gospodarstvu tako i društvu općenito.

„Tehnologija otvara brojne mogućnosti, ali i izazove, te neizvjesnost za tradicionalne sektore i vještine. Zbog toga je kvalitetno obrazovanje krucijalno kako bi pripremilo mlade za poslove budućnosti, ali i sve nas kako bi stjecanjem novih znanja i vještina pratili korak s  razvojem tehnologije. To također implicira i nužnost promjena u načinu funkcioniranja državne uprave. Vještine koje ce biti potrebne i najtraženije u gospodarstvu 2020. godine također se trebaju odnositi i na državnu upravu“ naglasila je potpredsjednica Dalić.

Na marginama Summita potpredsjednica Vlade, Dalić susrela se s ministrom nacionalnog gospodarstva Mađarske, Mihályjem Vargom.

  • +55
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL