NOVA PRAVILA BURZE

Market-makeri za održavanje likvidnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.06.2009 11:09
  • Objavljeno 23.06.2009 u 11:09
burza, dionice

burza, dionice

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nova pravila Zagrebačke burze, odobrena krajem prošlog tjedna, donose novu kotaciju, Prime market, kao i niz novosti vezanih uz market-makere

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je krajem prošlog tjedna nova pravila Zagrebačke burze (ZSE). Ta će se pravila primjenjivati od 20. srpnja ove godine, navodi se u priopćenju ZSE.

Među novostima koja donose, najveći je dio vezan uz tzv. održavatelje tržišta (market-makere), piše Poslovni dnevnik. Brokerske kuće već dulje vrijeme izražavaju interes upravo za time da postanu market-makeri za pojedine vrijednosne papire. Radi se o posebnom statusu na domaćoj burzi kojim će određeni članovi održavati likvidnost pojedinim vrijednosnicama. Oni će morati istaknuti cijenu po kojoj su voljni kupiti te po kojoj će biti voljni prodati određeni vrijednosni papir. Vezano uz te 'specijaliste', kako ih se naziva u pravilima, je uvođenje i tzv. Prime marketa.

Tako bi trgovanje na ZSE ubuduće trebalo biti podijeljeno na tri kotacije, odnosno tri tržišta. Za uvrštenje dionica u Redovno tržište u slobodnoj trgovini morat će biti barem 15 posto od ukupnog broja izdanih dionica. Za uvrštenje u Službeno tržište, koje je trenutno najviša kotacija Zagrebačke burze taj će udio morati iznositi 25 posto dionica. No, u pravilima se dodaje kako se članstvo u određenom tržištu može odobriti čak i ako pojedina dionica ne zadovoljava udio slobodne trgovine, ako 'Burza utvrdi da je moguća fair, uredna i djelotvorna trgovina'. Uz to, dionice moraju zadovoljavati i zahtjeve zakona za uvrštenje u pojedino tržište.

Kako bi dionice bile uvrštene u Prime market, koji je novost na burzi, one moraju zadovoljavati sve uvjete za Službeno tržište, no izdavatelj mora imati potpisane ugovore i s najmanje dva market-makera. Nova pravila iščekivala su se već mjesecima. Tržište se uzburkalo početkom godine kad je s primjenom počeo novi Zakon o tržištu kapitala. Pojedine tvrtke su krenule s delistiranjem svojih dionica iz Redovitog tržišta no Hanfa ih je onemogućila obrazloženjem da to neće biti moguće dok se ne donesu nova pravila. U međuvremenu je delistiranje bitno otežano zakonskim promjenama. Nedavno su prihvaćene izmjene zakona kojima se tvrtku koja želi delistirati svoje dionice primorava da traži odobrenje 3/4 svojih dioničara te da isplati dioničare koji se ne slažu s odlukom.

Multilateralna trgovinska platforma
(MTP) još je jedan novitet koji donose nova pravila Zagrebačke burze. Radi se o trgovinskoj platformi na kojoj će se trgovati vrijednosnim papirima za koje će vrijediti puno niži zahtjevi o transparentnosti nego na tri kotacije Uređenog tržišta. Sukladno tome, rizik trgovanja tim vrijednosnicama bit će veći kao i moguće oscilacije cijena.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi