ŠAKOM I KAPOM

Marinac podijelio 100 milijuna kuna savjetnicima

04.01.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Bivši šef Podravke Darko Marinac, koji je uhićen u aferi Spice, bio je široke ruke prema tvrtkama i pojedincima od kojih je naručivao intelektualne usluge. Prema neslužbenim informacijama, u svojem je osmogodišnjem mandatu na čelu Podravke 'intelektualcima' isplatio čak oko 100 milijuna kuna

Najbolje su prošle svjetski priznate konzultantske kuće Interbrand i AT Kearney, ali i domaće snage - tvrtka CaperŽeljka Perića te lobistički tim bivšeg ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. U tom kontekstu spominje se i dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić te odvjetnički uredi Bogdanović Dolički i Marković Plišo

Zbog bure koju je zbog enormnih iznosa za konzultante bio podigao HSS-ov menadžer Miroslav Vitković, Podravka je sredinom 2008. godine naprasno prekinula suradnju sa svim domaćim i stranim konzultantskim kućama.

Interbrand, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za upravljanje robnim markama, radio je na projektu ekstenzija u Podravkinim markama dječje hrane Lino i Čokolino, a AT Kearney bio je zadužen za optimiziranje troškova nabave.

Od početka 2007. godine s Podravkom surađuje i Perićev Caper, ali manje je poznato kakve je intelektualne usluge pružao koprivničkoj kompaniji. Najbolje su bili plaćeni stručnjaci Interbranda i AT Kearneyja.

Mjesečni iznosi za manje konzultantske i druge intelektualne usluge, tvrde u Podravki, nisu bili niži od 40 tisuća kuna, a neki su pružatelji tih usluga na mjesec ubirali od Podravke i nekoliko stotina tisuća kuna. Željko Perić u godinu i pol suradnje s Podravkom zaradio je oko 200.000 eura što je u prosjeku oko 10.000 eura na mjesec.

Marinac je Caperu 'darovao' i opciju dodatnih bonusa koji su ovisili o kretanju cijene Podravkine dionice na tržištu.

Miomir Žužul za savjetničke je i lobističke poslove za Podravku na europskim tržištima tijekom 2002. i 2003. dobio oko 100.000 eura, odnosno oko 8000 eura na mjesec. I njega je Marinac 'nagradio' klauzulom' u ugovoru koja mu je jamčila ekstranaknadu u slučaju dobrih poslovnih rezultata na vanjskim tržištima koje je bivši HDZ-ov ministar pokrivao svojim lobiranjem.

Za Tipurića govori se kako je u dogovoru s Marincem i Damirom Polančecom pripremao projekt radničkog dioničarstva za Podravku, a bio je aktivno uključen i u programe obrazovanja i usavršavanja Podravkinih menadžera.