NEMA DILEME

Marić: Porez na nekretnine nećemo uvoditi, a PDV ćemo smanjiti početkom 2019.

  • Autor: Z. K./Globus
  • Zadnja izmjena 24.01.2018 11:07
  • Objavljeno 24.01.2018 u 10:40
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U intervjuu Globusu ministar financija Zdravko Marić demantirao je teze da je smanjenje PDV-a vezano uz uvođenje poreza na nekretnine

'Stvorio se dojam da je porez na nekretnine ponovno tema na stolu, no ja sam to odmah otklonio. Smanjenje PDV-a je tema, porez na nekretnine nije. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da smanjimo PDV od početka 2019. godine', rekao je Marić.

Kada je riječ o uvođenju eura, Marić je ustvrdio da Hrvatska već danas zadovoljava sve formalne uvjete. 'Ako bismo danas testirali nominalne uvjete iz Maastrichta, zaključili bismo da ispunjavamo svih pet kriterija jer nam je deficit proračuna opće države značajno niži od tri posto BDP-a, a javni dug, unatoč činjenici da je iznad propisanih 60 posto, bilježi trend smanjivanja koji je više nego zadovoljavajući, štoviše čak ga dvostruko brže smanjujemo nego što je propisano tim kriterijima. Ostale kriterije stabilnosti tečaja, kamatnih stopa i inflacije već dulje vrijeme ispunjavamo', poručio je Marić.

Pritom naglašava da Hrvatska treba proći opsežnu proceduru u kojoj je prvi korak ulazak u tečajni mehanizam, tzv. ERM II, koji po njegovom mišljenju ima još strože kriterije nego što su oni iz Maastrichta.

Upitan što za Hrvatsku može značiti podizanje kamata u ECB-u i američkom FED-u, Marić naglašava da to treba ozbiljno uzeti. 'Ne očekujem da će doći do naglog rasta, no ipak za njega moramo biti spremni, a smatram i da imamo dovoljno prostora, rezervi i mogućnosti neutralizirati takve pritiske kroz daljnje smanjenje premije rizika za Hrvatsku. Upravo su te, u javnosti već famozne, strukturne reforme ključne kako bi smanjena premija rizika bila veća od povećanih referentnih kamatnjaka te kako ne bismo značajnije osjetili promjene globalnih čimbenika na koje ne možemo utjecati', zaključuje Marić.  

  • +23
  • +20

Sva lica Zdravka Marića

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!