SPREČAVANJE ŠTETE

Marić na primjeru 'Đure Đakovića TEP-a' objasnio kako treba provoditi sankcije protiv Rusije

15.03.2022 u 14:59

Bionic
Reading

Ministarstvo financija ovih će dana izdati rješenje kojim po prvi put, i to među prvima u Europskoj uniji, tumači kako implementirati sankcije uvedene protiv Rusije u slučajevima poput tvrtke Đuro Đaković TEP, gdje je vlasnik ruski državljanin koji je pod sankcijama, ali poslovanje same tvrtke je zdravo i takvim ga treba očuvati.

Takvo rješenje najavio je ministar financija Zdravko Marić danas u Bruxellesu, gdje je na sastanku Vijeća EU (Ecofin) i svoje kolege ministre iz ostalih država članica upoznao sa situacijom Đure Đakovića TEP, u kakvoj se vjerojatno može naći i niz drugih tvrtki u Europi, piše Večernji list.

Đuro Đaković TEP je, podsjetimo, u vlasništvu ruskog oligarha Alekseja Mordašova, koji je na listi onih protiv kojih je EU uvela sankcije u obliku zamrzavanja imovine. Tvrtka je likvidna, ali zbog sankcija dolazi u opasnost da se njezini kooperanti, klijenti i poslovne banke obeshrabre od daljnje suradnje, što se sada pokušava izbjeći intervencijom s državne razine, ali i koordinacijom na razini svih država članica Europske unije.

– Ministarstvo financija izdat će jedno rješenje koje će jasno definirati kako se razdvaja pitanje vlasništva od normalnog funkcioniranja tvrtke. Zbog sankcija se zabranjuje isplata dobiti, raspolaganje imovinom i sve što se tiče vlasništva, ali u isto vrijeme važno je da tvrtka koja je likvidna može nastaviti poslovanje, isplaćivati troškove, plaće radnicima…. Važno je osigurati takvim tvrtkama provedbu ugovora koje imaju, ali i budućih ugovora – kaže ministar Marić.

– Akt koji će država izdati u smislu tumačenja i razdvajanja vlasništva od funkcioniranja same kompanije nije garancija da će pojedini dobavljači, kooperanti i klijenti kompanije pozitivno reagirati. Ali zato i jesam iskoristio ovaj forum da i drugima to prezentiram jer kompanija koju sam spomenuo radi isključivo u EU i nema nikakve veze s Rusijom osim vlasništva. U takvim situacijama treba osigurati adekvatnu provedbu sankcija – dodao je Marić.