rošade u vladi

Marić: Čuraj se u Ministarstvu financija dobro uklopio

22.02.2022 u 14:58

Bionic
Reading

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike danas su se sastali pregovarački odbori Vlade Republike Hrvatske i predstavnici sindikata zbog sklapanja temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Ocjenjujući sastanke, Zdravko Marić, javlja N1, je rekao: “Sastanci su bili konstruktivni, a jesmo li bliži nekim pozicijama, o tome bi se dalo razgovarati. Bilo je nekoliko dobrih rasprava, dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore idući tjedan. Najveći dio rasprave vodi se o osnovici. Ne znam hoće li idući tjedan biti rješenje.”

“Pregovori su u tijeku, nastavljaju se idući tjedan pa ćemo vidjeti hoćemo li se dogovoriti”, rekao je i istaknuo da ne zna da se traži novi državni tajnik u Ministarstvu financija.

O eventualnoj poziciji Stjepana Čuraja na mjestu ministra graditeljstva rekao je: “Sigurno će sve reći nakon sastanka. Premijer i ja se čujemo svakodnevno. Državni tajnik Čuraj došao je u Ministarstvo financija, on se dobro uklopio u tim. Ako dođe do korekcije, i mi ćemo prilagoditi situaciju.”

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/Pixsell

Nije htio otkriti detalje o novoj osobi na mjestu bivšeg ministra Darka Horvata, ali je napomenuo: “Nova osoba mora odmah prionuti poslu. Svi će se složiti da obnovu moramo ubrzati. Obnova je jedan od važnijih prioriteta.”

O ministru Aladroviću i neslužbenim informacijama rekao je: “On je cijelo vrijeme bio na sastanku i mislim da odlično radi svoj posao. Nas dvojica u pravilu jesmo ministri na sastancima i onda alterniramo. Zadnji put je on davao izjave jer sam ja žurio. Nije ništa puno drugačije nego inače. Nisam pravnik, ali presumpciju nevinosti jako dobro poznajem kao svi. O kolegi Aladroviću kao kolegi i čovjeku mogu samo najbolje govoriti. I ovi današnji pregovori, ništa oni ne trpe, ove aktualne situacije.”

  • +6
Zdravko Marić obratio se medijima nakon sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje zna li kako se osjeća rekao je: “Ljudski, normalno uvijek ću ga pitati. Znam iz vlastitog iskustva da to nisu jednostavne situacije, prvenstveno sa strane njega i obitelji.”

Govoreći o rebalansu proračuna Marić je dodao: “Tijekom godine je moguć rebalans proračuna. U pravilu se događa jednom, u izvanrednim situacijama češće. Tijekom godine Zakonom o proračunu je moguća preraspodjela do pet posto i pojedini resori šalju Ministarstvu financija zahtjeve i obrazlažu zašto bi trebalo preraspodijeliti sredstva. Zahtjev za nedostatna sredstva mi ne može biti sumnjiv.”