NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Marić: Čujemo ugostitelje, ali i gledamo širu sliku

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2020 12:53
  • Objavljeno 14.10.2020 u 12:53
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Stalno pratimo situaciju, slušamo i čujemo što nam poručuju ugostitelji, no naša je odgovornost puno šira od jednog segmenta gospodarstva, kazao je u četvrtak ministar financija Zdravko Marić komentirajući zahtjeve ugostitelja da se sastanu s njime jer uz nove epidemiološke mjere neće moći ekonomski uspješno poslovati

Naglašavajući kako nema ništa protiv da s ugostiteljima razgovara, Marić je uoči sjednice Vlade novinarima kazao da je od potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ujedno i čelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite, čuo da su ovih dana imali ugostitelji intenzivnu komunikaciju sa stožerom te dodao da su "svi svjesni epidemiološke slike i okolnosti kakve jesu".

"Mislim da stožer sve vrijeme radi dobar posao i tako nastavlja i dalje, a vidite i sami da i u okruženju i diljem EU i globalno slika se i pogoršava, pa se u nekim zemljama i pooštravaju mjere za ugostiteljstvo. U Hrvatskoj im nije zabranjen rad niti su zatvoreni objekti, i mislim i da se svi novih mjera trebamo pridržavati i onda će se dati doprinos poboljšanju slike", ocijenio je ministar.

Što se tiče ekonomskih efekata, kako je dodao, i dalje su na snazi mjere potpore gospodarstvu, poput isplate dijela plaća, ovisno o aktivnosti i prihodima.

Podsjetio je pritom i da je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nedavno razgovarao s ugostiteljima, da se taj dijalog po pitanju daljnjeg promišljanja mjera.

"Sada dobivamo i dodatne potvrde od nekih aktera da je hrvatska Vlada pravovremeno i adekvatno reagirala na početku krize, a sjećate se da smo u rebalansu proračuna predvidjeli sredstva samo za prva tri mjeseca krize. No, svejedno smo za ove sektore nastavili s mjerama i dalje, imamo načine i mehanizme ovisno o razvoju situacije, ali naravno sve u skladu s ukupnim mogućnostima", dodao je Marić.

Što se tiče porezne politike za iduću godinu, ponovio je da su prijedlozi izmjena u javnom savjetovanju, među kojima je i prijedlog snižavanja stope poreza na dohodak i poreza na dobit. U međuvremenu, interno se razgovaralo i o poreznom tretiranju cjepiva kada ih za zaposlenike plaća poslodavac, što će se također, kako je najavio, predvidjeti u poreznom sustavu kao neoporezivi primitak.

Novinari su ga pitali i o problemu ilegalnog oružja u Hrvatskoj te mogućnosti da država ponovno pokrene otkup takvog oružja i tako nagradi one koji ga se odriču, a ministar Marić je odgovorio da se o tome na žalost govori zbog slučaja napada pred Banskim dvorima u ponedjeljak.

Kako je istaknuo , taj događaj naveo ih je na niz novih promišljanja, prijedloga i ideja. Iskazao j spremnost da se otvoriti i ta tema, no zasad u proračunu nisu predvidjeli sredstava za otkup ilegalnog oružja.

"Ja sam spreman, već smo na tu temu interno imali razgovore, i ne samo na tu, nego i o pitanju sigurnosti hrvatskih institucija i građana", naglasio je Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!