ABRAKADABRA

Magijsko ime vrijedno milijun kuna nije donijelo sreću Todorićevu zadnjem velikom projektu

24.07.2018 u 13:59

Bionic
Reading

U proljeće 2016., kada je krenula s radom njihova internetska trgovina Abrakadabra, iz Agrokora su se čule gorde riječi. Najavljivao se već u prvoj godini poslovanja promet veći od 100 milijuna kuna, zapošljavanje stotinu ljudi i žestok 'fajt' s velikim igračima poput Amazona i Alibabe. Od svega toga nije se ostvarilo ništa. Koncern Ivice Todorića se urušio, a Abrakadabra danas grca u dugovima te je čeka neizvjesna sudbina

Ulazak na tržište online trgovine bio je zadnji veliki projekt Ivice Todorića. Činio se to logičan potez i prirodan put širenja njegova velikog trgovačkog carstva.

Nakon što je 2014. lansirao Konzumovu internetsku trgovinu imena Konzum Klik Todorić je sljedeće godine osnovao tvrtku A007, koja je trebala biti nositelj razvoja Agrokorova online poslovanja.

Na čelo A007 postavio je Hrvoja Kraljevića, tada ujedno direktora Tiska. Plan je bio da se kiosci Tiska iskoriste za besplatnu dostavu online kupljenih stvari preko Abrakadabre. Računalo se da će to biti velika prednost u odnosu na konkurenciju.

Ukupno je u novu platformu Todorić utukao više od 40 milijuna kuna. Samo njezino ime, magijska riječ abrakadabra, koštalo ga je milijun kuna. Toliko je naime platio Manueli Šoli da se ona odrekne internetske domene abrakadabra.hr, što je tada ujedno bilo ime njezine agencije za odnose s javnošću. Vidljivo je to iz financijskog izvješća za 2016. Šoline tvrtke koju je nakon posla s Todorićem preimenovala u Komunikacijski laboratorij. Sam iznos transakcije niti Šola niti Agrokor nisu nikad javno otkrili.

Abrakadabra je krenula s radom u proljeće 2016. s 25 zaposlenih. Tada je Kraljević najavio kako će prvu godinu poslovanja imati oko 20 milijuna eura (150 milijuna kuna) i da će zapošljavati stotinu ljudi.

Tu prvu godinu Abrakadabra je završila s 22,3 milijuna kuna prihoda, gubitkom od 19 milijuna kuna i 42 zaposlenih. Ujedno je imala kratkoročnih obaveza prema tvrtkama unutar koncerna Agrokor od gotovo 50 milijuna kuna.

Ništa bolje za Abrakadabru nije završila ni prošla godina. Prihodi su joj pali na 18,1 milijun kuna, natukla je 17,4 milijuna kuna gubitaka, a broj zaposlenih srozao se na 12. Obaveze prema sestrinskim tvrtkama povećale su se na preko 60 milijuna kuna.

Da nije pod kapom izvanredne uprave, kao i sva ostala Agrokorova insolventna društva, Abrakadabra, odnosno tvrtka A007, odavno bi završila u stečaju. Ovako će prema postignutoj nagodbi A007 dobiti svoje zrcalno društvo koje će biti čisto od dugova.

Bivši izvanredni upravitelj Agrokora Ante Ramljak Abrakadabru je stavio na popis netemeljnih (non-core) biznisa koje je namjeravao prodati. Dolaskom Fabrisa Peruška planirana rasprodaja je zaustavljena, tako da će o sudbini Abrakadabre odlučivati novi vlasnici koncerna predvođeni ruskim bankama.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX